У Вінницькій області почали реанімувати майже втрачену цукроварню

Новини Вінниці / У Вінницькій області почали реанімувати майже втрачену цукроварню

Вінниччина повертає собі колишній статус «цукрового Донбасу». Станом на 10 січня на підприємствах регіону зварили 434 тисячі тон солодкого піску. З 2018 року до семи цукрозаводів має додатися восьмий.

Вінниччина повертає собі колишній статус «цукрового Донбасу». Станом на 10 січня на підприємствах регіону зварили 434 тисячі тон солодкого піску. З 2018 року до семи цукрозаводів має додатися восьмий.

З початку про здобутки сезону 2017-18 років. За офіційними даними, переробні підприємства Вінниччини заготовили понад три мільйони тонн цукрових буряків. Частину сировини доставили з Хмельницької, Житомирської, Черкаської, Київської та Кіровоградської областей.

У спільну цукрову скарбничку регіону Крижопільський завод додав 135,7 тис. т готового продукту, Гайсинський — 105,5 тис. т, Жданівський — 74 тис. т, Томашпільський — 37,9 тис. т, Юзефо-Миколаївський — 27,2 тис. т, Іллінецький — 38,6 тис. т, а Соколівський — 14,7 тис. т. І не всі виробництва вже завершили сезон. Наприклад, у Жданівці працюють «на всіх парах».

Як зазначає прес-служба Вінницької ОДА, відновити виробництво є шанс на Моївському цукрозаводі, що у Чернівецькому районі. Підприємство не працювало з 2014-го. Ініціативна група колишніх працівників звернулася до обласної влади за підтримкою.

Проблема у тім, що підприємство належало групі компаній «Кряж» колишнього губернатора І. Мовчана. Але скрутні часи змусили власника зупинити виробництво. Більш того, Господарський суд Вінницької області ще від 7 лютого 2017 року за заявою Першої ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області порушив провадження у справі про банкрутство ТОВ «Сато М» (Моївський цукровий завод) та призначив арбітражного керуючого.

Після зустрічі представників ОДА з уповноваженими власника В. Бевзом та Н. Гуменною вдалося досягти певного компромісу. Деталі не розголошуються, але на завод почали набирати співробітників, щоб готувати його до пуску у наступному сезоні, а з аграріями вести перемовини про постачання буряку.

Моївський сільський голова Олександр Відвич запевняє, що досягнуті домовленості з трьома господарствами, а підготовчі роботи на заводі почнуться з наступного місяця.  

Макс МЕЛЬНИК

Олег Верлан

12 січня, 2018