У Вінниці з'явився незвичайний музей-кав'ярня з рарітетами

Новини Вінниці / У Вінниці з'явився незвичайний музей-кав'ярня з рарітетами

За тиждень-другий у Вінниці відкриється унікальний музей-кав'ярня старовинних фотоапаратів. Когорту "смачних місцин" міста поповнить "Monocle" на вулиці Соборній. Його власник ортопед-травматолог обласної дитячої лікарні, та, як з'ясувалося і пристрасний колекціонер старовинних фотоапаратів, Андрій Карпович. Сьогодні в його колекції, яку можна побачити у закладі, понад 300 фотоапаратів, найстаріший – німецький 1892 року.

За тиждень-другий у Вінниці відкриється унікальний музей-кав'ярня старовинних фотоапаратів. Когорту "смачних місцин" міста поповнить "Monocle" на вулиці Соборній. Його власник ортопед-травматолог обласної дитячої лікарні, та, як з'ясувалося і пристрасний колекціонер старовинних фотоапаратів, Андрій Карпович. Сьогодні в колекції, яку можна побачити у закладі, понад 300 фотоапаратів, найстаріший – німецький 1892 року.

Андрій Карпович каже, що захоплювався фото з дитинства. "Кодак" був його першим фотоапаратом.

 "Згодом мені стало мало одного фотоапарата, купив напівпрофесійну "дзеркалку", але фотографувала вона не дуже класно. У пошуках "гарної картинки" зайшов на форуми, де дізнався, що можна додавати професійну оптику від старих апаратів, яка поліпшить якість фото. Саме у пошуках старої оптики пішов на ринок. Там і побачив дідуся, який продавав старовинні камери. У нього за 10 гривень купив старенький "ФЕД-5", потім знайшов "Зеніт". Так все і почалося. Це було років шість тому. З того часу зібрав унікальну колекцію. Спочатку думав робити це для душі, але коли мав до 10 фотокамер, виникла ідея відкрити музей", - зазначив Ігор Карпович.

Вінничанин наголошує, що майже всі фотоапарати у робочому стані, і ними можна фотографувати. Найціннішою камерою вважає німецьку "Leica" 1930 року – апарат, який свого часу здійснив революцію у фотографії. Скільки коштів пішло на усі експонати не підраховував, і каже, що не буде.

"Колекція варто того, щоб її побачили усі, не лише друзі та знайомі, які приходять до мене додому. Я продовжую й надалі збирати старовинні фотоапарати та інші ретрофотопристрої. Деякі вже дарують мені, інші обмінюю, купую. Однак з кожним роком все важче знаходити старовинну техніку. Зараз багато скуповують їх колекціонери з-за кордону, переважно з Європи", - зауважив  Андрій Карпович.

Він переконаний, що вінницький музей-кав'ярня буде ексклюзивним, тут діятиме і фото-клуб і невеличка бібліотека спеціалізованої літератури. Фотографи міста можуть залишати у "Monocle" свої портфоліо для вінничан. Одним словом, тут справжній рай для фанатів фотооб’єктива і не тільки…

"У музеї будуть представлені не лише фотоапарати, але й старовинні світлини, зібрані мною з різних куточків країни. Вони передають побут, звичаї людей початку ХХ століття. Також кожен відвідувач матиме можливість навчатися працювати з старою технікою.  В літку у дворі планую облаштувати кінозал  під відкритим небом для переглядів фільмів про фотомистецтво. Тобто "Monocle"  - це два в одному, тут можна відпочити, попити хорошої кави, і дізнатись  багато цікавого про фототехніку та фото", - говорить організатор закладу.

До речі про каву. Тут, запевняє колекціонер, пригощатимуть лише арабікою різних сортів.

Цікаво, що музеї фотоапаратів є у Хмельницькому і окупованому нині Донецьку. У Львові найрізноманітніші фотоапарати радянських марок можна побачити також у кав'ярні-музеї.

Саша ГРИГОРОВСЬКА