У Вінниці затримали колишнього працівника «Укрзалізниці», який виправдовував російських окупантів

Новини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього працівника «Укрзалізниці», який виправдовував російських окупантів

У Вінниці СБУ затримала ворожого інтернет-агітатора, який підтримував дії окупантів і заперечував їхні злочини в Бучі. Ним виявився 48-річний житель Вапнярки, колишній працівник одного з стратегічних підприємств «Укрзалізниці».

Про це повідомляють пресслужби Управління СБ України у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

«Зловмисник через власний акаунт у Facebook розміщував «дописи», в яких заперечував збройну агресію рф проти України та героїзував російських військовослужбовців. Крім того, фігурант переконаний, що росія виконує «благородну» роль, а українці не розуміють «справжніх» намірів «кремля», - йдеться у повідомленні.

Агітатор намагався «відбілити» воєнні злочини загарбників перед кількатисячною аудиторією. Зокрема, називав «інсценуваннями» масові вбивства і катування людей у Бучі.

Пости з російською пропагандою він поширював з березня 2022-го по лютий 2023 року. Чоловік запевняв, що українці самі провокують росію, відтак вони – «зачинщики войны»; що ворог б’є ракетами у місця «подготовки иностранных желающих повоевать», а по цивільних українцях нібито ні та подібну політагітацію Кремля.

Він цілеспрямовано підбурював українців «виконати Мінські домовленості», а також «розганяв» фейки про ситуацію на фронті.

В результаті санкціонованого обшуку у чоловіка вилучено мобільний телефон та ноутбук, що використовувались для скоєння злочину.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику обрано запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту, йому загрожує до 5 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Новини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього працівника «Укрзалізниці», який виправдовував російських окупантівНовини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього працівника «Укрзалізниці», який виправдовував російських окупантівНовини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього працівника «Укрзалізниці», який виправдовував російських окупантів
Макс Мельник

30 січня, 2024