У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні Вінницький міський суд задовольнив клопотання слідчого ГУ Нацполіції у Вінницькій області Світлани Воронюк та відсторонив терміном на 2 місяці від посади начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького. Відповідне рішення виніс суддя Ігор Вишар. Нагадаємо, кримінальні провадження проти Ігоря Салецького відкриті за нібито самоправство при реєстрації релігійних громад ПЦУ.

Сьогодні Вінницький міський суд задовольнив клопотання слідчого ГУ Нацполіції у Вінницькій області Світлани Воронюк та відсторонив терміном на 2 місяці від посади начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького. Відповідне рішення виніс суддя Ігор Вишар. Нагадаємо, кримінальні провадження проти Ігоря Салецького відкриті за нібито самоправство при реєстрації релігійних громад ПЦУ. Ухвала суду може бути оскаржена, що й обіцяє зробити Ігор Салецький. Перед та під час судового засідання акцію протесту у Вінниці провели представники релігійних громад ПЦУ із кількох навколишніх сіл.  

Спочатку парафіяни ПЦУ із Луки-Мелешківської, Пеньківки, Хижинець та інших сіл зібрались під стінами ГУ Нацполіції у Вінницькій області, вимагаючи, щоб до них вийшов керівник поліції Вінниччини Юрій Педос. Генералу вкотре мали нагадати, що дії його підлеглих «розпалюють релігійну ворожнечу», але очільник поліції часу на розмову з людьми не знайшов.

Натомість відстоювати позицію правоохоронців довелось начальнику відділу охорони публічного порядку поліції Вінниччини Василю Стаховському. Зрозуміло, що «дивну» позицію слідства він пояснити не зміг. Говорив посадовець переважно про забезпечення громадського порядку біля храмів:

«Щодо забезпечення порядку біля храмів, то поліція максимально забезпечує правопорядок, щоб не було конфліктів між громадами…».

Власне, цим В.Стаховський наразився на ще більшу критику від людей, які кажуть, що постійно бачать, як поліція біля церков стає на бік так званих «тітушок» та «гастролерів», що їздять різними ми селами, провокуючи конфлікти...  

У самому ж суді, як під час розгляду клопотання про обрання Ігорю Салецькому запобіжного заходу, слідча ГУ НП у Вінницькій області Світлана Воронюк доводила, що начальник управління вчинив злочин, коли реєстрував громади ПЦУ.

«Салецький, використовуючи надані йому владні повноваження, вчинив реєстраційні дії щодо реєстрації релігійних громад сіл Велика Кісниця Ямпільського та Лука-Мелешківська Вінницького районів. Салецький, будучи заздалегідь поінформований керівниками вищевказаних громад про відмову громад щодо зміни їх підпорядкування та отримавши протоколи зборів членів даних громад з відповідними прийнятими рішеннями, взяв до уваги протоколи, подані особами від імені релігійних громад. При цьому проігнорував те, що подані протоколи не набули чинності, адже не були складені відповідно до статутів вищевказаних релігійних громад, відповідно до яких протоколи підписуються керівником релігійної громади та після затвердження їх архієреєм набувають чинності», - сказала слідча у своєму виступі на суді.

Таким чином, на думку адвоката Сніжани Чубенко, яка представляє в судах інтереси багатьох громад ПЦУ в області, слідча ставить статути релігійних громад московського патріархату вище законодавства України.  

Сам Ігор Салецький та захисник переконували суд, що ризики, на яких наголошує слідча, безпідставні: документи знищені не можуть бути, бо вони вже надані слідчим та перебувають зараз у відкритому доступі. Містяться ці документи також в ухвалах адміністративних судів, які не побачили порушень у діях начальника управління. Більше того, до матеріалів справи не долучені протоколи трьох допитів Ігоря Салецького, де він аргументував свої дії.

«Слідча звертає увагу, що я можу впливати на свідків. Але я, як керівник, приймав рішення. Мої підлеглі готували документи. Свідками у цих провадженнях є члени релігійних громад. Вони підпорядковані своїм релігійним управлінням і я не має на них спливу», - сказав І.Салецький.

Але на суд його аргументи не подіяли. Суддя Ігор Вишар із нарадчої кімнати вийшов доволі швидко і оголосив рішення: клопотання поліції задовольнити і відсторонити Ігоря Салецького від посади терміном на два місяці. Ця ухвала може бути оскаржена, чим власне й пообіцяв зайнятися І.Салецький.   

Натомість юристи за такої позиції поліції та судів уже не бачать можливості юридично добитися правди. Кажуть, вирішувати проблему варто на загальнонаціональному рівні, в тому числі законодавчому. І заявляють: вірян ПЦУ на Вінниччині наразі безпрецедентно залякують:

«Чомусь власники автобусів і машин, які були заздалегідь найняті, в останній момент відмовились везти людей – в одного «ламалася машина», в іншого ще щось траплялося. А люди збиралися їхати з багатьох громад. Маємо ситуацію, коли люди залякані хлопчиками із гарною фізичною статурою. Думаю, цьому вже потрібно класти край», - зазначила юристка Сніжана Чубенко.

Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці за наполяганням поліції суд відсторонив від посади начальника «релігійного» управління ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)