У Вінниці визначили переможців щорічної літературної премії ім. Коцюбинського

Новини Вінниці / У Вінниці визначили переможців щорічної літературної премії ім. Коцюбинського

У Вінниці 12 вересня журі визначилось з переможцями щорічної Всеукраїнської літературної премії ім. М. Коцюбинського. Обирали з 30 авторів. Визначили лауреатів у чотирьох номінаціях.

Про це повідомляє Вінницька обласна рада.

«Другий рік поспіль засідання журі й визначення лауреатів премії відбувається під час повномасштабної війни. Та розвиток української культури й зокрема літератури вкрай важливі, – наголосив заступник голови облради Ігор Івасюк. – Відзначу, що у 2023 році кількість кандидатів на присудження премії зросла, порівняно з минулим роком. Крім того, маємо широку географію претендентів – Вінниччина, Київщина, Івано-Франківськ, Львів, Запоріжжя, Одеса».

З творами конкурсантів члени журі та жителі регіону могли ознайомитися виставці, яка відбулась в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Отамановського.

У 2023 році лауреатами Всеукраїнської літературної премії ім. Михайла Коцюбинського стали:

  • Художня проза – Володимир Комаровський (Рівне), «До берега правди»;
  • Поезія – Віктор Крупка (Вінниця), «Сон це»;
  • Науково-популярна література – Олександр Лагошняк (Миколаїв), «Південний Буг: від козацьких переправ до сучасних мостів»;
  • Художній переклад – Інна Ковальчук (Київ), переклад з болгарської книг Р. Радкова та В. Ангелової; з македонської антології «Свічадо світу».

Нагадаємо, премія ім. Михайла Коцюбинського запроваджена у 1981 році, і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини з літератури. Зазвичай вона передбачає п’ять номінацій: художня проза, поезія, науково-популярна та дитяча література, художній переклад. Присуджується щороку до дня народження Михайла Коцюбинського.