У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами

У Вінниці День книги відзначили незвично. За ініціативи депутата Вінницької облради Дмитра Чаленка та його колеги з міськради Алли Власюк на вулиці Волошковій була відкрита перша у місті «вулична бібліотека». Вона розташована у сквері, що поруч із підприємствами Групи компаній ViOil.

У Вінниці День книги відзначили незвично. За ініціативи депутата Вінницької облради Дмитра Чаленка та його колеги з міськради Алли Власюк на вулиці Волошковій була відкрита перша у місті «вулична бібліотека». Вона розташована у сквері, що поруч із підприємствами Групи компаній ViOil.

У невеликій зеленій зоні в мікрорайоні Олієжир створено усі умови для відпочинку людей різного віку. Оскільки поруч дитячий майданчик, то в сквері завжди багато школярів і матусь з дітлахами. Більш того, розташування скверу передбачає, що поруч з ним щоденно проходять сотні людей.

«Вулична бібліотека» на Волошковій – це велика шафа, де кожний може взяти ту книгу, яка йому до вподоби, а потім повернути її. Також всі бажаючи можуть залучитися до поповнення фондів та принести свої книги для загального користування. Такий варіант обміну книгами є досить популярним у Європі. В Україні теж його наслідують. У Вінниці «вулична бібліотека» функціонуватиме вперше. Ініціатори її створення переконані, що треба повертати людей до читання літератури, оскільки саме вона розвиває мислення та світогляд кожного з нас.  

За словами депутата обласної ради Дмитра Чаленка, ідея створити умови, щоб залучити людей для саморозвитку, виникла давно. Наразі вона реалізована. «Вулична бібліотека» дозволить людям самим обрати книгу, яка їм цікава, прочитати її – або у сквері, або вдома, а потім повернути. Шафа з книгами відкрита вдень, а зачинятися буде лише на ніч.

«Той, хто читає книжки, завжди буде керувати тим, хто дивиться телевізор», - зазначив Дмитро Андрійович на відкритті 23 квітня.  

Як запевняє депутатка Вінницької міської ради Алла Власюк, книги розвивають людей у різних напрямках, вони вчать добру і гаджети їх ніколи не замінять.

«Ми разом з колегами зібрали книги, які вже самі прочитали, залишили їх у «вуличній бібліотеці». Дуже сподіваюся, що наша ідея сподобається вінничанам. Вони не пройдуть осторонь. Окрім того, впевнена, що жителі нашого мікрорайону позитивно оцінять ідею, зроблять ревізію своїх шаф і поповнять фонди «вуличної бібліотеки», - пояснює Алла Володимирівна.

Між іншим, перший читач з’явився майже зразу після відкриття. Перехожий зацікавився заходом, передивився літературу, а коли дізнався, що можна взяти із собою книгу, то пішов разом з обраним екземпляром.       

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами Новини Вінниці / У Вінниці відкрили першу «вуличну бібліотеку». Депутати Чаленко і Власюк започаткували вільний обмін книгами
Макс Мельник

23 квітня, 2019