У Вінниці відкрили історичну літню школу

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили історичну літню школу

За ініціативи громадської організації «Подільська спадщина» та за підтримки Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, у Вінниці офіційно розпочала свою роботу історична школа «Друга світова війна: переосмислення». Близько 50 вінницьких школярів, студентів та зацікавлених історією громадян змогли зануритись в цікавий світ історії.

За ініціативи громадської організації «Подільська спадщина» та за підтримки департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, у Вінниці офіційно розпочала свою роботу історична школа «Друга світова війна: переосмислення». Близько 50 вінницьких школярів, студентів та зацікавлених історією громадян змогли зануритись в цікавий світ історії.

Захід розпочався із офіційного відкриття, під час якого керівник ГО «Подільська спадщина» Павло Кравченко та член правління згаданої організації Наталка Жмуд привітали прибулих учасників із початком навчання.

Павло Кравченко охарактеризував мету проведення літньої школи:

 «Ми хочемо поговорити про Другу світову війну. В якому розрізі? Ми хочемо дізнатись, що знає молоде покоління про ДСВ, яке у нього уявлення та подискутувати щодо цього».

Як повідомили на сайті Вінницької ОДА, історична літня школа «Друга світова війна: переосмислення» розпочне роботу з 3 по 10 липня в дитячому оздоровчому таборі «Подільський Артек». Вона є семиденним освітнім заходом, у якому учні зможуть порушити важливі проблеми, які варті уваги, та опрацювати їх в у форматі дискусії та творчих завдань, а також вирішити питання, на які самотужки дати відповідь неможливо.

Наталка Жмуд розповіла про критерії відбору учасників:

«Ми відбирали учасників 3-ма шляхами: перший – це оголошення, другий – це свої контакти, а саме відомі та знайомі кваліфіковані вчителі історії, що готували учасників до школи, за допомогою обласного історико–краєзнавчого конкурсу, який щороку проходить на базі ВДПУ. На жаль, багатьом довелось відмовити. Цього року ми пішли трохи іншим шляхом – якщо минулого року ми брали учасників, які вже мали дослідження з відповідної тематики, то сьогодні лише третина учасників має досліди. Ми робимо ставку на зацікавлених учасників, які хочуть почерпнути багато знань саме на літній школі». 

Після проведення урочистостей, з майбутніми учнями утворили невеликий тімбілдінг, на якому хлопці та дівчата мали змогу розповісти про себе, свій творчий шлях та мотивацію до участі в літній школі. Більшість дітлахів прийшли до літньої школі аби дізнатись більше інформації про Другу світову війну, зокрема тієї, яку не розказують в школі

Старший науковий співробітник Інституту історії НАН України Роман Подкур, який приїхав допомогти осмислити питання, вивчення яких я надзвичайно складним додав:

«Можливо, ми маємо не стільки виявити бачення молодого покоління, яке воно отримує в школі та вищих навчальних закладах, а як ця вся інформація транслюється та трансформується в його уяві, і розкрити ті питання історії Другої світової війни, про які не завжди говорять у ЗВО, а тим паче в школах.

Інша мета, яку необхідно переслідувати – це змусити думати про так звані «важкі» питання, які виникають в історії Другої світової війни. У першу чергу – це думання. Ми зможемо дійти до якоїсь думки тільки тоді, коли матимемо певний дискурс чи протиріччя під час вивчення питання».

Наприкінці дня учасники взяли участь в історичному квесті «Дорогами Другої світової», на якому 4 попередньо сформованих групи дізнались чимало цікавих факти про Другу світову війну та пов’язали їх із своїм рідним краєм.

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили історичну літню школуНовини Вінниці / У Вінниці відкрили історичну літню школу