У Вінниці в краєзнавчому музеї планують адаптувати екскурсії для людей з вадами зору

Новини Вінниці /  У Вінниці в краєзнавчому музеї планують адаптувати екскурсії для людей з вадами зору

У Вінниці громадська організація «Хвиля Життя» взялася реалізовувати соціальний проект «Почуй та торкнися історії», який передбачає адаптацію 10 тематичних екскурсій у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї для незрячих та слабкозорих людей. Адже не завжди через словесний опис музейних експонатів люди із вадами зору можуть повноцінно уявити їх, а торкатись до них заборонено.

У Вінниці громадська організація «Хвиля Життя» взялася реалізовувати соціальний проект «Почуй та торкнися історії», який передбачає адаптацію 10 тематичних екскурсій у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї для незрячих та слабкозорих людей. Адже не завжди через словесний опис музейних експонатів люди із вадами зору можуть повноцінно уявити їх, а торкатись до них заборонено.

В межах проекту планується відсканувати 10 музейних експонатів та виготовити їх 3D-моделі, створити тифлокоментарі (описи для незрячих), розробити 12 тематичних програм екскурсій, придбати аудіоапаратуру для прослуховування коментарів, підготувати музейний довідник для незрячих шрифтом Брайля та у форматі аудіокниги.

Ідея створити адаптовані екскурсії належить вінничанці Оксані Войтко.  Ініціативу підтримала і директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

«У країнах Євросоюзу створені умови, щоб незряча людина відчувала себе впевнено, самостійно та комфортно. Зокрема, існують окремі туристичні програми, адаптовані музейні екскурсії, працюють спеціальні агенції тощо. В Україні, завдяки зусиллям небайдужих людей та громадських організацій, вже є пішохідні екскурсії для незрячих, але повноцінне відвідування музеїв майже неможливе. Головною проблемою є те, що експонатів не можна торкатися. Крім того, гіди під час екскурсій не завжди звертають увагу на речі, які для незрячого є важливими, - розповідає Оксана Войтко.

Жінка впевнена, такі екскурсії будуть користуватися популярністю не лише серед вінничан.

«У Вінниці розташований Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля», до якого приїздять люди з усіх областей, в тому числі й  незрячі та слабкозорі. Ми плануємо двічі на місяць проводити для них адаптовані екскурсії у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Буде створено 10 тематичних програм. Оптимальна кількість екскурсантів – 5-15 осіб, тривалість екскурсії – 1 день. У програмах будуть приймати участь зрячі волонтери та підготовлені екскурсоводи», розповідає Оксана Войтко.

Аби реалізувати проект потрібна фінансова підтримка небайдужих каже Оксана Войтко.  

«Проект переміг у конкурсі «Культура. Спільнота» від Міжнародного фонду «Відродження», який готовий дофінансувати ініціативу, але за умови збору коштів в розмірі 100 % на інтернет-платформі «Велика ідея» (biggggidea.com). Тому ваша підтримка дуже необхідна для реалізації наших задумів», - звертається до усіх небайдужих Оксана Войтко.