У Вінниці в банках зникли мірні злитки золота

Новини Вінниці / У Вінниці в банках зникли мірні злитки золота

За останні роки золото в Україні подорожчало і продовжує зростати у ціні. Експерти зазначають найвигідніше вкладати гроші в золоті злитки і монети. Однак, як виявилося у Вінниці купити мірні злитки дорого вартісних металів у банках купити не можна. Їх не продають, хоча в окремих комерційних банківських установах злитки виставленні на вітринах, а у касі кажуть скільки він вартує.

За останні роки золото в Україні подорожчало і продовжує зростати у ціні. Експерти зазначають, що найвигідніше вкладати гроші в золоті злитки і монети. Однак, як виявилося у Вінниці, мірні злитки дороговартісних металів у банках купити не можна. Їх не продають, хоча в окремих комерційних банківських установах злитки виставленні на вітринах, а у касі кажуть, скільки вони вартують.

У пошуках мірних золотих злитків журналіст NaПарижі до одних банків, які представлені в обласному центрі, телефонував, до інших особисто заходив. Однак відповідь майже скрізь однакова: або «на жаль немає», або «банк не здійснює торгівлю металами».

У прес-службі Ощадбанку зазначили, що мають надію, що проблема носить тимчасовий характер і незабаром вона буде розв’язана.

«На даний момент на банківському ринку існує проблема з ввезенням банківських металів. Сподіваємось, у найближчий час її буде вирішено», - зазначили в прес-службі Ощадбанку.

Водночас питання, чи така ситуація склалася лише у Вінниці, чи по всій Україні, залишилося без відповіді. Не розповіли про це і у Національному банку України. Єдине зазначили, що НБУ не зобов’язує банки працювати з банківськими металами, вони самостійно приймають рішення щодо роботи з валютними цінностями, у тому числі з банківськими металами, і працюють з ними на підставі Генеральної ліцензії.

«Банки є економічно незалежними у своїй діяльності та самостійно визначають напрями своєї діяльності і спеціалізацію за видами послуг. відповідно до вимог нормативно-правових актів НБУ (постанова  № 325) для здійснення операцій з банківськими металами з фізичною поставкою банк повинен мати експерта», - розповіли НБУ.

Водночас, в прес-службі Національного банку України повідомили, що українські банки у першому півріччі здійснювали продаж золота та срібла.

Мабуть, процеси купівлі-продажу минають Вінницю...