У Вінниці учасникам "Потягу єднання України" розповіли про "війну за пам'ятники" та лист до Тимошенко

Новини Вінниці / У Вінниці учасникам "Потягу єднання України" розповіли про "війну за пам'ятники" та лист до Тимошенко

Майже сотня учасників патріотичної акції "Потяг єднання України "Труханівська Січ" сьогодні, 14 грудня, завітали до Вінниці. Серед них школярі, студенти, волонтери та бійці АТО з усіх регіонів країни. Та все ж таки, більшість у"потязі" представляла східні області нашої держави. У патріотичну мандрівку країною, аби ще раз зруйнувати стереотипи і довести що Схід і Захід разом, вони вирушили ще 7 грудня.

Більше сотні учасників патріотичної акції "Потяг єднання України "Труханівська Січ" сьогодні, 14 грудня, завітали до Вінниці. Серед них школярі, студенти, волонтери та бійці АТО з усіх регіонів країни. Та все ж таки, більшість у"потязі" представляла східні області нашої держави. У патріотичну мандрівку країною, аби ще раз зруйнувати стереотипи і довести що Схід і Захід разом, вони вирушили ще 7 грудня.

"Це вже десятий, ювілейний "потяг єднання". Ми всі разом 7 грудня вирушили із Києва, і поїхали в Чигирин в "Резиденцію Святого Миколая". Звідти поїхали в Полонне, Ізяслав, потім був Львів, Чернівці, Тернопіль. Сьогодні ми були у Хмельницькому і завітали до Вінниці. Плануємо ще відвідати Миколаїв, Херсон, Кривий Ріг і Запоріжжя", - розповів один із організаторів "Потяг єднання України "Труханівська Січ" Микола Бондар.

У Вінниці цього разу маршрут "потяга єднання" був дещо іншим ніж попередні рази. Спочатку учасники акції віддали шану Герою Небесної Сотні вінничанину Максиму Шимку - поклали квіти до його могили на Алеї Слави центрального міського кладовища. Гості побували і біля пам’ятного знаку Небесній сотні та загиблим Героям АТО, що на Європейській площі.

Завітали цього разу молоді хлопці та дівчата на колишню Музейну площу Вінниці, де встановлений пам'ятник Шевченка, а нині вона називається іменем Кобзаря. Тут ті, хто втік від війни на Сході, адже багато учасників акції із Донецької та Луганської областей, почули про вінницьку "війну пам'ятників". Точніше про політичні ігри навколо встановлення монумента Героям Небесної Сотні на колишній площі Театральна. На якій нині стоїть погруддя Кобзареві, а вона сама перейменована на честь Героїв Небесної Сотні.

Мама загиблого на Майдані вінничанина Максима Шимка Зоя Кузьменко, яка є учасником акції "Труханівська Січ", вкотре висловила позицію родин Небесної Сотні. За її словами - пам'ятник загиблим під час Революції Гідності хлопцям має бути на майдані Героїв Небесної Сотні.

" Ми за те, щоб був пам'ятник і Шевченку, і Героям Небесної Сотні, і бійцям АТО. Адже коли нема пам'ятників кожній історичній події, тоді вона змивається і забувається. Три родини Вінниччини, які втратили своїх синів на Майдані хочуть, щоб пам'ятник Героям Небесної Сотні був на однойнній площі Вінниці. Так завершується своєрідна композиція вшанування наших дітей, які поклали життя за Україну.

Але ми проти об'єднання пам'ятників. Дивує позиція окремих політичних партій і окремих активістів, які протистоять встановленню меморіалу загиблим майданівцям. Обурює їхня брехня і перекручння фактів. Кажуть, що мій Максим встановлював погруддя Шевченка, яке зараз стоїть на майдані Героїв Небесної Сотні.

Ні, це не правда, в той час син був в Києві. Незрозуміло, чому "Батьківщина " була ініціаторами збору підписів щодо скликання позачерової сесії обласної ради, на якій розгядалося одне "шевченківське" питання. Тому від родин Небесної Сотні ми написали листа  Юлі Тимошенко, в якому попросили, щоб вона спитала своїх вінницьких однопартійців, чому у них такий спротив побудови пам'ятника Героям Небесної Сотні", - зазначила Зоя Кузьменко.

Наостанок мати Максима Шимка закликала вінницьких активістів не робити із Шевчека ідола, тим самим не прирівнювати його до Леніна.

"Шевченко дійсно наш ідеолог, але непотрібно робити з нього ідола, як з Леніна. Боляче, що є вінничани, які виступають проти окремого пам'ятника Героям Небесної Сотні і пропонують встановити спільний величний меморіал Шевченку “з атрибутами”. Питання, а “атрибути”  це хто? Небесна Сотня? ", - ледве стримуючи сльози зауважила Зоя Кузьменко.

Раніше NaПарижі  повідомдяв, що з бійками та криками в облраді не проштовхнули конфліктне "пам'ятникове" рішення.

До речі, наступним містом, яке зустріне "Потяг єднання України "Труханівська Січ" буде Одеса. Свій маршрут учасники акції завершать на Сході у місті Сватово на Луганщині 23 грудня. Перед цим вони завітають у Маріуполь, Волноваху та Лисичанськ.

Саша ГРИГОРОВСЬКА