У Вінниці триває виставка копій унікальних карт

Новини Вінниці / У Вінниці триває виставка копій унікальних карт

На першому поверсі будівлі Вінницької міської ради триває виставка копій старовинних карт. Вони такого ж розміру, як і оригінали. На картах – територія України. Найдавніша з них – «Карта Європейської Сарматії. Європа. Сарматський континент» – була виготовлена ще у 1482 році, її автор – Клавдій Птоломей.

На першому поверсі будівлі Вінницької міської ради триває виставка копій старовинних карт. Вони такого ж розміру, як і оригінали. На картах – територія України. Найдавніша з них – «Карта Європейської Сарматії. Європа. Сарматський континент» – була виготовлена ще у  1482 році, її автор – Клавдій Птоломей.

Відвідати цю виставку охочі зможуть протягом тижня.

«Раніше карти вирізали  на дереві або випалювали на міді, це був дуже складний процес, тому фактично кожна карта була витвором мистецтва. Додатково дофарбовували акварелями чи іншими фарбами. Тут можна побачити копії дуже цікавих карт, наприклад, карта Птоломея, створена у другому столітті нашої ери, фактично нею користувались аж до XVII століття, частково до XVIII. Також варто відзначити карту Боплана, яка складається з вісьмох частин. Це перша в Європі середньорозмірна карта. Якщо подивитись на територію Поділля, то більшість населених пунктів, які зараз є маленькими селами, тоді мали замки. І навколо Вінниці є величезна кількість сіл, які позначені як замки. Такі речі дуже цікаві. Всі карти представлені тут в оригінальному розмірі», – зазначив директор Музею української марки імені Якова Балабана Олександр Білецький.


 

Юрій Ярмощук

19 листопада, 2018