У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)

Студентів-медиків сьогодні у Вінниці на мітинг під стіни ОДА та обласної ради вийшло небагато – кілька десятків. Але це – переважно старшокурсники. Вони кажуть: шість років навчалися за одними умовами, тепер же «реформами» від МОЗу їх ставлять перед зовсім іншими фактами.

Студентів-медиків сьогодні у Вінниці на мітинг під стіни ОДА та обласної ради вийшло небагато – кілька десятків. Але це – переважно старшокурсники. Вони кажуть: шість років навчалися за одними умовами, тепер же «реформами» від МОЗу їх ставлять перед зовсім іншими фактами.

Акція майбутніх медиків пройшла в різних містах України. Студенти під будівлі органів влади прийшли у медичних масках, зі стетоскопами та плакатами: «Реформа – абітурієнтам 2020-го року», «За поетапне реформування інтернатури», «Ми не проти реформи, ми за розумні зміни» тощо.

Розповідають, що за новими умовами, їм буде важко потрапити до інтернатури, а якщо й потраплять, то ризикують не стати спеціалістами, якими мріяли бути.  

«Інтернатура буде формуватися за рейтингами «КРОК». У залежності від кількості балів буде сформована інтернатура, - говорить студентка 6-го курсу ВНМУ імені Пирогова Діана Умар. - При цьому після того, як будуть сформовані рейтинги, ти маєш право надсилати заявки тільки в п’ять баз. Якщо не проходиш в якусь лікарню, куди подасться багато інтернів, а інша лікарня буде порожньою, то ти не маєш права передати заявку на іншу лікарню. Тобто рік уже втрачаєш. Без права на перескладання заново «КРОКУ». Я - контрактниця, усі роки платила. Хотіла бути патологоанатомом. На навчання у мене пішло більше 100 тисяч. Я ходила на певну спеціальність, в морг, на гуртки, захистила декілька наукових робіт. Оскільки «КРОК» у нас останнім часом складається не зовсім коректно, я можу його написати не на 90 балів, а на 89 і я вже ніколи не буду цим фахівцем – можу стати або «сімейником», або терапевтом».   

Не влаштовує студентів в ініціативах МОЗу ще чимало новацій. Зокрема, кажуть, буде скорочено кількість місць та спеціальностей в інтернатурі, збільшено строк самої інтернатури ще на три роки – щоб отримати вузьку спеціальність. Увесь цей термін інтерни будуть отримувати мінімальну зарплату, з якої ще вираховуватимуть частку куратору. Зате на них лягатиме повна юридична відповідальність.

«Складається враження, що держава всілякими методами намагається відбити у студентів бажання працювати в нашій країні. Ми шість років навчалися на одних умовах і тут нас ставлять перед фактом, що доведеться навчатися ще шість років і за мізерну зарплату на нас покладуть повну юридичну відповідальність. І не факт, що ти поступиш на ту спеціальність, на яку хочеш, враховуючи те, яким чином будуть складатися рейтинги «КРОКУ», - каже студентка 6-го курсу Оксана Іванюк.

Аналогічні акції протесту студентів-медиків сьогодні пройшли в різних містах України. Але, яка кажуть самі їх учасники, у те, що МОЗ піде їм на зустріч, вірять мало. Адже досвід спілкування з чиновниками міністерства уже мали.   

Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці студенти-медики сьогодні вийшли на мітинг під ОДА та облраду: чого вимагали? (ФОТО, ВІДЕО)