У Вінниці скрипалі світового рівня презентували інтернаціональні «Пори року» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці скрипалі світового рівня презентували інтернаціональні «Пори року» (ВІДЕО)

У Вінницькій обласній філармонії ім. Леонтовича два відомих скрипаля світового рівня — заслужений артист України Олександр Семчук та італієць Катальдо де Пальма – у супроводі академічного камерного оркестру «Арката» презентували унікальну програму, що охоплює кілька епох. Для Вінниці – це подія, яку складно назвати пересічною.

У Вінницькій обласній філармонії ім. Леонтовича два відомих скрипаля світового рівня — заслужений артист України Олександр Семчук та італієць Катальдо де Пальма – у супроводі академічного камерного оркестру «Арката»  презентували унікальну програму, що охоплює кілька епох. Для Вінниці – це подія, яку складно назвати пересічною.

Як повідомляє Vinmedia, за часом написання твори, що увійшли до програми, охоплююь три століття, але усі вони об’єднані однією темою. Історія музики знає цілий ряд інтерпретацій теми пір року. Розпочав концерт Катальдо да Пальма виконанням твору  Астора П’яццолли «Весна в Буенос-Айресі».

Після цього італійський скрипаль зіграв «Літо» з циклу «Пори року», який рекомпозитував Макс Ріхтер з класичного твору Антоніо Вівальді. Вийшло абсолютно нове і якісне переосмислення класичного твору.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8oYWfJuMGMA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Закінчив свій виступ Катальдо да Пальма вперше виконуваним у Вінниці уривком «Осінь» з циклу «Американські пори року» Філіппа Ґласса.

Потім настала черга Олександра Семчука. Він зіграв уривок із симфонії українського композитора Євгена Станковича «В гостях у великого Вівальді», а також виконав класичний варіант «Зими» того ж Антоніо Вівальді.

У другому відділі концерту для вінничан  прозвучала Симфонія кончертанте для скрипки, альта і струнних Es-Dur В.А. Моцарта.

Довідка:

Олександр Семчук — один із найвідоміших українських скрипалів, названий італійською пресою за бездоганний смак, віртуозний стиль і масштабне мислення “Принцем Скрипки”. Яскравий представник української виконавської школи (викладачі — Б. Которович, І. Пилатюк, Я. Рівняк), поєднує глибоко національний характер виконання з блискучою європейською освітою (В. Третьяков, Т. Варга, М. Вайман, А. Лисий, Н. Чумаченко).
Олександр Семчук здобув сім премій та спеціальні дипломи “За краще виконання твору віртуозного характеру” на міжнародних конкурсах в Німеччині, Росії, Італії, Великобританії, Чехії.

Нагроджений преміями і відзнаками Шевченківського товариства, Міністерства культури України, Вченої Ради НМАУ ім. Чайковського. Виступає як соліст та ансамбліст у найвідоміших концертних залах світу. Має значну кількість фондових записів.

Концертну діяльність поєднує з викладацькою роботою: Віденська Консерваторія (Австрія), Музичні Академії Флоренції та Риму, Музична Шкла Ф’єзоле (Італія).
У 2013 та 2014 рр. відзначений преміями “Спеццаферрі” та “Ренальдо Россі” за вагомий внесок у розвиток італійської скрипкової школи.

Грає на скрипці роботи майстра Бернардель 1855 р. та Смичком “Біла Леді” роботи майстра Навеа-Вера.

Катальдо де Пальма — відомий скрипаль та альтист, який провадить активну міжнародну діяльність, виступаючи у відомих залах, таких як Карнегі-холл та Лінкольн-центр в Нью-Йорку, зал імені Чайковського в Москві, театр “Колізей” в Буенос-Айрес, центр “Помпіду” в Парижі, “Сеул Арт Центр” в Південній Кореї, Національний “Аудиторіум” в Мадриді, Театр “Соліс” в Монтевідео, Празький зал ім. Сметани, театр “Гівантайм” в Тель-Авіві і багато інших.

Протягом більш ніж двадцятирічної сольної кар’єри йому аплодували в США, Бразилії, Франції, Єгипті, Австралії, Тайвані, Ізраїлі, Туреччині, Швеції, Литві, Індії, Японії, Кореї, Німеччині, Іспанії, Італії, Чехії, Аргентині, тощо. Був концертмейстером оркестру Театру Петруцеллі (Барі), Камерного оркестру «Солісті Дауні», оркестру Мартігріана (Філіппіни), Болонського Філармонічного Камерного Оркестру, Симфонічного оркестру Умберто Джордано, симфонічних оркестрів R.A.I. у Римі, Туріні та Неаполі, та камерного оркестру «Солісті Аквілані».

Для кіно співпрацював з такими музикантами як Морріконе, Бакалов, Півані, разом з якими виконав саундтреки до фільмів Олівера Стоуна, Уоррена Беатті, братів Тавіані, Адріана Ліна, Пупі Аваті. Здійснив кілька масштабних постановок для театру.

Окрім насиченої сольної діяльності активно співпрацює в якості концертмейстера з оркестрами Королівського театру м. Парма, Філармонічним оркестром театру Феніче у Венеції та Симфонічним оркестром м. Абруццо; є професором консерваторії ім. У. Джордано (Фоджа, Італія) та університету Сунгшин в Сеулі (Корея).

Антон Булгаков

12 грудня, 2018