У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджоли

Новини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджоли

У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми « U-LEAD з Європою» проходить дводенний семінар «Туристичний кластер Вінницького регіону. Дане навчання направлене на створення нових можливостей розвитку для операторів та ОТГ.

У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми « U-LEAD з Європою» проходить дводенний семінар «Туристичний кластер Вінницького регіону. Дане навчання направлене на створення нових можливостей розвитку туроператорів та ОТГ.

Як зазначили на сайті Вінницької ОДА, під час семінару учасники ознайомляться із механізмами формування туристичних продуктів на базі потенціалу своїх територій та дізнаються про можливості залучення зовнішніх інвестицій до галузі. Громади розберуть успішні приклади залучення туристів у Польщі та Україні, та на базі їх досвіду створять власний проєкт, та реалізують свою ідею з урахуванням унікальних можливостей своєї території.  

Відомо, що модератором зустрічі є Юрій Войціцький – радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС .

Загалом участь в заході прийняли представники ОТГ Вінниччини, департаменту  міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА, туристичного бізнесу області, а також гості зі Сьвєнтокшиського воєводства та гміни Балтув, які діляться досвідом створення туристичного проєкту «ЮраПарк» у Балтуві.  

На початку заходу присутніх привітали віце-консул Республіки Польща у Вінниці Агнешка Гуральска та директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

З вітальним словом до присутніх виступила заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА, експерт з розвитку туризму Вєга Кулявець.

«Кожна громада повинна чітко визначити, куди вона буде рухатись і що у неї для цього є. Потрібно провести інвентаризацію для того, щоб знати свої ресурси, щоб рухатись вперед. Варто сказати, що туристична сфера сьогодні дуже благодатна, адже люди активні, хочуть подорожувати, шукають нові враження і готові  за це платити. Для когось це буде основний напрямок, а для інших -  факультатив, але для мешканців громад  це можливість заробітку і реклами своєї території. На Вінниччині реалізується Програма розвитку туризму  2017-2020 рр.

Ми розробили заходи для підвищення обізнаності про  громади,  тобто проходить інвентаризація  потенціалу  і ми хочемо, щоб кожна громада розробила свою стратегію туристичного розвитку. От сьогодні  ми показуємо можливості  галузі туризму на прикладі Іллінецької ОТГ та Липовецької громади. На Вінниччині може розвиватися  багато видів туризму -  і подієвий, і історичний, і пізнавльний, і активний, і гастротуризм. Потрібна не тільки інфраструктура, готелі, харчування, транспорт, а й комунікації, наприклад,  знання іноземної мови та промоція туристичних послуг», - зазначила під час заходу Вєга Кулявець.

У програмі навчального заходу ознайомлення з етапами розвитку ідеї «Балтський парк динозаврів».  Про це розповідають дослідник слідів динозаврів у гміні Балтув Др.Герард Герлінський , менеджер з продажу «ЮраПарк» Роман Вадовські та директор закордонного осередку Польської туристичної організації Влодзімеж Щурек. Гості з Польщі презентували туристичний кластер «ЮраПарк» та розповіли про етапи його формування. На сьогодні це великий туистичний комплекс, який відвідують  щорічно тисячі туристів та який має десятки локацій для різних категорій відвідувачів – від дорослих до дітей.

Як повідомив менеджер з продажу «ЮраПарк» Роман Вадовські, наразі досвід гміни Балтув у галузі туризму отримав  поширення в  інших регіонах Польщі.

«Ще на початку семінару можна було говорити про його користь, адже вже народжуються ідеї. Наприклад, ми можемо розвивати туризм, що пов'язаний із бджільництвом. У нас багато дітей в громаді, тож на семінарі прочитала про локацію «Пані ялинка». Можливо, реалізуємо ідею в себе. На сьогодні  у нас в розробці звичаєвий фестиваль, екопроєкти, гастротуризм, веломаршрути, відпочинкові свята для  дітей. Досвід польських колег показує велику активність людей, адже вони швидко реалізують проєкти через залучення широкого кола мешканців до впровадження ідеї», – поділилась враженнями від  перших лекцій семінару працівник сільської ради  Якушинецької ОТГ Вінниччини Віта Стефанова.

Впродовж навчальної зустрічі учасники виконають практикум з моделювання туристичних продуктів, а також відвідають унікальний об’єкт в Іллінецькій міській ОТГ – Іллінецький кратер, що знаходиться на території Іллінецького та Липовецького районів Вінниччини.

 

Новини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджолиНовини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджолиНовини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджолиНовини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджолиНовини Вінниці / У Вінниці шукають родзинки для туристів на базі досвіду іноземних країн: там динозаври, у нас - бджоли