У Вінниці прийматимуть оновлену Концепцію розвитку міста до 2030 року

Новини Вінниці / У Вінниці прийматимуть оновлену Концепцію розвитку міста до 2030 року

На найближчій сесії Вінницької міськради, яка запланована на 22 лютого депутати запропонують затвердити «Концепцію інтегрованого розвитку Вінниці 2030». Це «дорожня карта» розвитку міста на наступні 10 років. Два нових мости, заповідник «Кемпа», 13-кілометрова алея і створення агломерації – далеко не повний перелік планів.

На найближчій сесії Вінницької міськради, яка запланована на 22 лютого депутати запропонують затвердити «Концепцію інтегрованого розвитку Вінниці 2030». Це «дорожня карта» розвитку міста на наступні 10 років. Два нових мости, заповідник «Кемпа», 13-кілометрова алея і створення агломерації – далеко не повний перелік планів.

Кому цікаво переглянути плани до 2030 року в оригіналі, тобто прочитати майже 200 сторінок, пропонуємо перейти за посиланням, аби довго не шукати на сайті мерії. До речі, її доповнили у порівнянні з попереднім варіантом.

У стислому вигляді концепція виглядає як перелік завдань, які планується реалізувати у різних сферах життя міста. Деякі амбітні, деякі дивні, але ж у мистецтві складно дійти до одного знаменника, тому лише надамо найбільш цікаві «пункти».  

У соціальній сфері:

- Розробка концепції збереження та відновлення історичного центру м. Вінниці для розвитку культури, туризму і підприємництва.

- Створення міського реабілітаційного центру для відновлювального лікування.

- Створення медико-соціального кризового центру.

- Створення муніципальної платформи для соціальної адаптації різних категорій громадян.

У просторовій сфері:

- На базі Вінницького інноваційно-технологічного парку створення Центру розвитку підприємництва, Центру трансферу технологій, створення майданчику для співпраці закладів загальної середньої, професійної та вищої освіти з представниками бізнесу.

- Перетворення Міжнародного аеропорту «Вінниця» на головний транспортний вузол Поділля із залученням міжнародних перевізників.

- Створення нових високотехнологічних виробництв на базі вінницьких індустріальних парків.

- Створення логістичного хабу для задоволення потреб місцевого бізнесу у транспортних послугах та послугах зі складського зберігання товарів і сировини.

- Розробка та реалізація Туристичної стратегії

- Проведення кластерного аналізу економіки міста, стимулювання створення бізнес об’єднань, налагодження взаємозв’язків з містами аналогами.

- Впровадження системи муніципальної статистики: розробка системи індикаторів, налагодження збору даних та їх аналіз.

- Створення центру перекваліфікації кадрів.

- Створення бізнес-кварталу (на території ревіталізованих “Хімпрому” та “М’ясокомбінату”), конгрес-холу та виставкового центру, розробка та впровадження інструментів стимулювання розвитку мережі офісних приміщень на умовах державно-приватного партнерства.

В екологічній сфері

- Розробка і реалізація концепції очищення водойм міста, зокрема Південного Бугу, та впорядкування їхніх прибережних зон.

- Розробка і реалізація концепції поліпшення якості питної води з наявних джерел і систем водопостачання, диверсифікація джерел водопостачання, зокрема в районах міста, де немає централізованого водопостачання.

- Розробка системи каналізування міста – прокладання каналізації в районах, де її немає, оновлення найбільш застарілих каналізаційних мереж, будівництво нових відстійників, реконструкція наявних очисних споруд у мікрорайоні Сабарів за найновішими технологіями. Створення окремої системи збору і очищення талої та дощової води.

- Інвентаризація та створення бази даних технічної інфраструктури міста: мережі водопостачання та водовідведення, електромережі, мережі теплопостачання та гарячого водопостачання, телекомунікаційні мережі, мережі газопостачання, теле-, радіокомунікації, дорожня інфраструктура.

- Розробка та реалізація концепції озеленення міста.

- Розробка та впровадження системи знешкодження й утилізації небезпечних побутових і промислових відходів, передусім на території колишніх заводів.

- Розробка та впровадження системи ефективного енергоощадного теплозабезпечення всіх районів міста, особливо віддалених.

- Розробка концепції розвитку о. Кемпа як заповідної території в центрі міста.

- Створення неперервної рекреаційної зони «Алея 12,7 км» на лівому березі р. Південний Буг (від водоканалу до Сабарова).

У сфері містобудування:

- Реалізація проекту «Вінницька Миля» – комплексної реконструкції проспекту Коцюбинського, пл. Героїв Чорнобиля, пл. Перемоги та пл. Привокзальної; створення транспортно-пересадкового вузла біля залізничного вокзалу.

- Розробка та реалізація концепції розвитку району Замостя та реконструкція на її основі громадських просторів, ключових об'єктів, вуличної інфраструктури та транспортної системи району.

- Реконструкція Центрального парку як основного простору для дозвілля жителів у центрі міста та поєднання його з Європейською площею пішохідною вулицею (вул. Грушевського).

- Реконструкція вулиці Соборної як головної артерії для громадського транспорту зі створенням інтегрованої системи компактних зупинок міського транспорту та громадських просторів.

- Створення і реалізація концепції ревіталізації культурномистецького центру на базі колишнього кінотеатру «Росія».

- Будівництво шляхопроводу через залізницю по вул. Янгеля/Ватутіна.

- Будівництво велосипедно-пішохідного мосту через ріку в районі вул. Р. Скалецького.

- Розвиток мережі мультифункціональних центрів на головній магістралі міста (т.з. Корсо) та її запланованому продовженні.

- Створення міського публічного центру для проведення масштабних міських заходів на базі будівель готелю «Поділля», міської ради, колишньої міської думи.

 

Окремо варто зупинитися, що нині у Концепції при перелічуванні міст-побратимів не згадується російський Липецьк, хоча є Рибниця з невизнаного ПМР.  У планах подальша співпраця з такими містами-побратимами, як Кельце (Польща), Пітерборо (Великобританія), Бірмінгем (США), Рибниця (Молдова), Бурса (Туреччина), Бат-Ям (Ізраїль), Паневежис (Литва). Також згадуються міста-партнери: Люблін (Польща), Тарнов (Польща), Руставі (Грузія), Вініца (Македонія) та Сташівським повітом (Польща).

Вказується новий термін «Вінницька агломерація». В Концепції зазначається, що існує потреба у дослідженні функціонування її як просторового феномену, що охоплює Вінницю та всі населені пункти навколо, які мають, передусім, тісні економічні зв’язки з нею (трудові та освітні маятникові міграції).

Вказується, що розуміння структури та інтенсивності зв’язків у межах агломерації допоможе краще прогнозувати її розвиток та уникати таких негативних проявів для Вінниці, як субурбанізаційні процеси та міське розповзання як їх наслідок, деградацію окремих районів міста та знецінення нерухомості, неконтрольовану автомобілізацію та розподіл транспортних потоків, погіршення соціальної взаємодії між резидентами та нерезидентами, втрату просторової ідентичності міста тощо.

 

Макс Мельник

19 лютого, 2019