У Вінниці проведуть дні гендерної рівності

Новини Вінниці / У Вінниці проведуть дні гендерної рівності

Вперше в Україні, у Вінниці, протягом 12 днів для усіх охочих вінничан пройдуть лекції по гендерної рівності. Дана подіє є результатом рішення міської ради під час сесії 23 червня 2017 стосовно приєднання міста до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

Вперше в Україні, у Вінниці, протягом 12 днів для усіх охочих проведуть лекції по гендерної рівності. Дана подія є результатом рішення міської ради під час сесії 23 червня 2017 стосовно приєднання міста до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

У Вінниці під час сесії міської ради 22 лютого 2019 року депутати затвердили Програму «Громада за рівність», яка повинна забезпечити рівні права та можливості жінок та чоловіків. Даним документом прописані європейські стандарти у розвитку міста, з огляду на потреби, безпеку та захист в рівній мірі для людей обох статей, та обговорена протидія різним формам дискримінації, та можливість швидкого викорінення стереотипів.

Консультант з гендерних питань Національного демократичного інституту Антон Ходаков зазначив, що провівши опитування серед громадян, є необхідність в системній інтеграції гендерного підходу в практичну діяльність. Також наголосив, що існує потреба в комплексному навчанні, адже важливо формувати позитивне ставлення громадян до питання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.  

Як зазначила заступниця міського голови Галина Якубович, даний документ розрахований до 2023 року. Що стосується програми за рівність, то у місті приводяться певні заходи, які стосуються гендерної рівності. Зокрема, це й навчання по гендерному бюджетуванні, деякі заходи, де відбуваються роз’яснення теми гендеру. Наразі, разом з громадською організацією «Інститут місцевої демократії «Відкрите суспільство» проведуть тиждень гендерної рівності у Вінницькій територіальні громаді. 

«Ми зараз комплексно працюємо над інтеграцією бюджетного процесу на рівні територіальних громад України.  У нас постійно прводяться заходи щодо виствілення гендерної рівності, але цього тижня це буде комплекс різних заходів, які включатимуть в себе політику гендерної рівності», - додав консультант з гендерних питань Національного демократичного інституту Антон Ходаков. 

Ірина Заіковата

17 жовтня, 2019