У Вінниці просто неба лунали твори поета-шістдесятника В. Стуса

Новини Вінниці / У Вінниці просто неба лунали твори поета-шістдесятника В. Стуса

Учора, 4 вересня, у Вінниці відбулися вересневі Стусівські читання – «Доля і світла пам’ять Стуса». На майдані, названому на його честь, зібралися подільські літератори, студенти, вчителі, викладачі, представники влади та інші вінничани, яким не байдужа національна культура. Просто неба лунали твори Василя Стуса. Й не лише його, а й присвячені йому.

Учора, 4 вересня, у Вінниці відбулися вересневі Стусівські читання – «Доля і світла пам’ять Стуса». На майдані, названому на його честь, зібралися подільські літератори, студенти, вчителі, викладачі, представники влади та інші вінничани, яким не байдужа національна культура. Просто неба лунали твори Василя Стуса. Й не лише його, а й присвячені йому. Згадували яскраві сторінки його біографії, зокрема, те, заради чого він жив й творив.
Як відомо, Стусівські читання проводяться на Вінниччині вже протягом багатьох років – у вересні та січні.

«За коротке життя Василь Стус, поет, член Гельсинської спілки, залишив 6 томів творів, більшість з яких було перекладено англійською мовою і опубліковано на Заході. Це поезія європейського рівня. Василь Стус жив і загинув, аби український народ мав свободу, незалежність, право на рідну мову, історичну пам’ять, самобутню культуру. Бог не часто нам дає велетнів духу і таланту. Це гордість і слава нашого народу. На прикладі життя і діяльності таких людей, як Василь Стус, будуть виховуватися прийдешні покоління», – зазначив голова обласного літературно-мистецького об’єднання ім. В. Стуса Василь Кобець.


 

Юрій Ярмощук

5 вересня, 2018