У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)

Безпрецедентне судове засідання було призначене на сьогодні у Вінницькому міському суді: відсторонити від виконання обов’язків начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького та обрати йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання через нібито незаконну реєстрацію громад ПЦУ просили суд не представники УПЦ МП, що було б не дивно, а ГУ Нацполіції в області. Юристи вже заявляють, що таким чином «маски остаточно знято»: вінницька поліція відверто та офіційно виступила на боці однієї із конфесій.

Безпрецедентне судове засідання було призначене на сьогодні у Вінницькому міському суді: відсторонити від виконання обов’язків начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького та обрати йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання через нібито незаконну реєстрацію громад ПЦУ просили суд не представники УПЦ МП, що було б не дивно, а ГУ Нацполіції в області. Юристи вже заявляють, що таким чином «маски остаточно знято»: вінницька поліція відверто та офіційно виступила на боці однієї із конфесій.  

Формально справа проти Ігоря Салецького стосується реєстрації управлінням, яке він очолює релігійних громад ПЦУ у селах Лука-Мелешківська Вінницького та  Велика Кісниця Ямпільського районів. Слідча обласного главку поліції Світлана Воронюк вважає, що І.Салецький таким чином порушив закон і просить суд відсторонити його від посади та до завершення розслідування кримінального провадження обрати йому міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

«На думку слідчого, дії, які були здійсненні управлінням, були вчинені без дотримання норм чинного законодавства, - говорить Ігор Салецький. - Але в той же час Вінницьким окружним адміністративним судом уже розглядалися справи щодо визнання дій управління у цих випадках неправомірними. Ухвалами цього суду провадження були закриті, оскільки суд дійшов висновку, що в цих спорах є саме приватноправовий спір, а не публічно правовий з органом державної влади. Тому нам не зрозуміла позиція Головного управління Національної поліції у Вінницькій області по цих питаннях».

Цікаво, що про це судове засідання Ігоря Салецького повідомили лише о 17-й годині напередодні. Зрозуміло, що укласти угоду з адвокатом уже не було часу, але, каже І.Салецький, він домовився про співпрацю із захисником, який зараз перебуває у відрядженні. Коли адвокат у понеділок повернеться, з ним буде укладена угода. Власне, цим пан Салецький мотивував своє клопотання про перенесення розгляду справи. Оскільки ні представники ГУ НП, ні прокурор не заперечували, суддя Ігор Вишар ухвалив перенести засідання на четвер, 10 жовтня, на 11 годину.

Журналісти намагалися дізнатися позицію слідчої, яка подала до суду, але майор поліції Світлана Воронюк категорично відмовилась давати будь-які коментарі. Сказала лише, що їй приємна така увага медіа…

Натомість, адвокат Сніжана Чубенко, яка нині займається багатьма «релігійними» справами, що розглядаються у судах області, переконана: поліція «зняла маски» і відверто витупила на боці Московського патріархату:  

«Руками поліції намагаються чинити тиск як на особу, яка здійснює реєстрацію релігійних громад, які змінюють конфесійну приналежність, так і безпосередньо на Православну Церкву України. Сьогодні руками суду хочуть паралізувати роботу управління і перешкодити реєстрації зміни релігійними громадами своєї конфесійної приналежності. Є чітка позиція адміністративного суду: ні Салецький як посадова особа, ні саме управління не повинні перевіряти правовстановлюючі документи, протоколи зборів інші документи, які подаються йому на реєстрацію. Він не наділений такими повноваженнями. Є підписи, є печатки – все: управління приймає ці документи і вчиняє відповідні реєстраційні дії. Це офіційна позиція суду. Сьогодні поліція думає інакше і пробує судами загальної юрисдикції вчиняти протиправні дії, щоб паралізувати і роботу управління, і зміну підлеглості релігійних громад. Сподіваюсь, що суд у цьому розбереться і буде прийняте законне рішення».

Як приклад «однобокості» дій чи точніше бездіяльності вінницької поліції Сніжана Чубенко називає ситуацію в Луці-Мелешківській, де громада ПЦУ уже перереєстрована, має усі документи на користування храмом. Натомість у церкві вже давно фактично «мешкають» невідомі та немісцеві молодики, а поліція допомогти відновити законність не може або не хоче. За що правоохоронцям, не криючись, дякуює у соцмережах єпархія МП, а її прихожани по селах відверто розповідають, що поліція і суди «на їхньому боці». Сподіваємось, в Головному управлінні Нацполіції у Вінницькій області невдовзі оприлюднять свою офіційну позицію з цього приводу та інформацію щодо розслідування низки звернень людей про побиття їх завезеними МП "гастролерами" біля храмів на Вінниччині.     

Новини Вінниці / У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поліція просить суд відсторонити начальника управління у справах національностей та релігій ОДА за реєстрацію громад ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)