У Вінниці почали зводити пам'ятник загиблим Героям Революції Гідності, погруддя Шевченка з майдану Небесної сотні забрали до 22 школи

Новини Вінниці / У Вінниці почали зводити пам'ятник загиблим Героям Революції Гідності, погруддя Шевченка з майдану Небесної сотні забрали до 22 школи

Сьогодні, 24 січня, у центрі Вінниці розпочались роботи по встановленню пам’ятника загиблим Героям Революції Гідності. Погруддя Шевченка, який активісти встановили на Майдані Небесної Сотні, як тимчасовий монумент, перевезли на територію міської школи №22.

Сьогодні, 24 січня, у центрі Вінниці розпочались роботи по встановленню пам’ятника загиблим Героям Революції Гідності. Погруддя Шевченка, який активісти встановили на Майдані Небесної Сотні, як тимчасовий монумент, перевезли на територію міської школи №22.

Як повідомили у мерії, пам’ятник загиблим Героям Революції Гідності планують відкрити 20 лютого на 4-ті роковини кривавих розстрілів на Майдані у столиці. В ході робіт підрядники змонтують 5,5-метровий бронзовий пам’ятник у вигляді вишневого дерева, з якого опадає цвіт, та його підніжжя - карту України, з якої воно "виростає". На "Дереві Свободи"  згідно проекту має бути 107 падаючих квіток, що символізуватимуть Героїв, загиблих під час кривавих розстрілів на Майдані взимку 2014-го. За задумом автора пам’ятника Богдана Данилюка, на них викарбують прізвища загиблих майданівців. А квіти, що залишаються на дереві, означатимуть, що Україна продовжує свій розвиток.

Створення пам’ятника здійснюється за благодійні кошти, зібрані благодійними фондами "Пам’яті Небесної Сотні" та "Подільська громада". Роботи з комплексного благоустрою площі зобов’язалась виконати Вінницька міська рада.

Погруддя Тарасу Шевченку, яке у 2014 році встановили активісти тоді ще на Театральній площі, привезли та поставили активісти "вінницького майдану" забрали на території міської школи №22, що знаходиться на Старомі місті. Там Кобзар із центру міста поповнить експонати шкільного музею створеного у пам'ять про Революцію Гідності та подій в АТО “З Україною в серці”. Так забажав спонсором встановлення монумента Кобзаря депутат міськради від "Свободи" Володимир Базелюк.

Однак такими змінами пам'ятників не надто задоволені окремі вінничани, тому влаштували біля паркану, за яким ведуться роботи по встановленню "Дерева Свободи", міні-акцію протесту. З галасом, криками та погрозами перекрити дорогу з десяток активістів вимагали від міської ради повернути "Пророка" назад на майдан Небесної Сотні. Відома у Вінниці активістка Ольга Гандурська навіть намагалася повалити огорожу. Наразі протест триває.

Зазначимо, що роботи по встановленню нового пам’ятника на майдані Небесної Сотні проводяться під "пильним оком" правоохоронців, які стоять за парканом. В середині ж знаходяться два десятки людей у формі з шевронами охоронної фірми "Гепард" та чотири алабая.

Нагадаємо, рішення про встановлення пам’ятника Вінницька міськрада ухвалила 2017 року після звернення представників місцевих громадських організацій, яка і погодила розташування скульптурної композиції Героям Небесної Сотні на однойменному майдані. Після того було ряд акцій на захист погруддя Шевченка, скликана позачергова сесія обласної Ради,яка так і не відбулася бо не знайшлося у залі кворуму.

Раніше NaПарижі намагався порахувати "вінницьких Шевченків".

Саша ГРИГОРОВСЬКА