У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)

Попри зацікавленість окремих відомих у Вінниці політиків і бізнесменів, не відбувся аукціон з продажу двоповерхової будівлі, розташованої на вулиці Монастирській, 1. Оскільки споруда аварійна, майбутньому власникові необхідно її зносити. Поки будівля стоїть, а потенційні майбутні покупці «приціняються», вінницькі дослідники знайшли у підвалі підземні ходи з розгалуженнями, один з яких веде під вулицю на глибині близько 4 метрів.

Попри зацікавленість окремих відомих у Вінниці політиків і бізнесменів, не відбувся аукціон з продажу двоповерхової будівлі, розташованої на вулиці Монастирській, 1. Оскільки споруда аварійна, майбутньому власникові необхідно її зносити. Поки будівля стоїть, а потенційні майбутні покупці «приціняються», вінницькі дослідники знайшли у підвалі підземні ходи з розгалуженнями, один з яких веде під вулицю на глибині близько 4 метрів.

Хоча аварійна споруда на вул. Монастирській, 1 і датується 1902 роком спорудження, назвати її пам’ятником архітектури складно. Ні ззовні, ні всередині будівля нічим унікальним не відрізняється від десятків інших, збудованих у стилі модерн на початку минулого сторіччя.

Більш того, судячи із зовнішнього вигляду правого крила, його добудовували. А по тильному боці будівлі складається враження, що частину стін зруйнували. Звісно, це здогадки. Крім того, по стінам пішли вертикальні тріщини.   

Тепер про історію. Вінничани пам’ятають, що ще з радянських часів будівлю займав ЖЕК№16, який обслуговував мешканців центру міста. З реорганізацією житлово-комунального господарства і створенням ТОВ «ЖЕО», будівлю у 2013-му передали в оренду новій компанії.

Орендар не мав чи то бажання, чи то засобів для утримання та реконструкції аварійної споруди, тому не дуже переймався утриманням і, мабуть, не цікавився її станом. В серпні 2019 року департамент комунального майна Вінницької міськради організував аукціон з продажу цієї 2-поверхової будівлі.

У Вінницькій міськраді хотіли отримати від майбутнього покупця понад 4 мільйони гривень, але до 24 вересня його відмінили через брак пропозицій. Так чи інакше, а згодом будівлю таки доведеться продавати, адже інакше вона зруйнується в усіх на очах.

Дослідникам з Facebook–спільноти «Тіні. Вінниця», завдячуючи співробітникам департаменту комунального майна, з ранку 24 вересня вдалося побувати не тільки в самій будівлі, а й в її підземеллях.

Зауважимо, що будівлю розташовано напроти середньовічного комплексу єзуїтського монастиря, який нині займає Держархів Вінницької області, і технічного ліцею. Легенди про те, що з території Мурів йшла розгалужена мережа підземних ходів, давно стали популярними, як і карти з «магістралями».

Наразі можна підтвердити одну з гіпотез. До прямокутного підвального приміщення, збудованого ймовірно ще до зведення існуючої будівлі, веде замурований арочний прохід. У минулому сторіччі вхід до цього приміщення зробили інший – більш зручний. Так от, саме це приміщення цікаве не стільки побудованими у різні часи – зокрема і у ХХ сторіччі - кам’яними та цегляними стінами, як знову ж таки аркою, за якою починається доволі довгий хід униз під 15-20 градусів. Нажаль, частково він засипаний будівельним сміттям.

Підземний хід довжиною у 12,8 метрів, який йде паралельно вулиці Монастирської, має два розгалуження. Одне з них веде у бік проїжджої частини вулиці Монастирської і будівлі ліцею, інше – у протилежну – до вулиці Князів Коріатовичів і Південного Бугу.

Перший дінь дослідів підтвердив існування ходів висотою до 1,1 метри (частково засипані) і шириною 1.3 метри. Щодо відгалуження у бік ліцею, то на відстані 3,4 метри його «перекрито» відносно молодою кладкою…  

Facebook–спільнота «Тіні. Вінниця» продовжує досліджувати ці підземелля. Найближчим часом чекайте на продовження… Наступна «порція» відео і фотоматеріалів обробляється.

Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці паралельно і під вулицею Монастирською місцеві дослідники виявили забуті підземні ходи з розгалуженнями (ФОТО, ВІДЕО)
Олег Верлан

24 вересня, 2019