У Вінниці орендар підвалу перетворив бомбосховище під житловим будинком у стихійний басейн

Новини Вінниці / У Вінниці орендар підвалу перетворив бомбосховище під житловим будинком у стихійний басейн

Через небажання орендаря утримувати у належному стані підвальне приміщення, воно постійно підтоплене. Вінничани дізналися, що підвал під їх будинком на вулиці Замостянській вважається стратегічним об’єктом – бомбосховищем. Але поки що вони самотужки ремонтують мокрі стіни та не можуть ліквідувати басейн, який утворився на орендованій площі. Мешканцям вінницького будинку радять самим шукати орендаря.

Через небажання орендаря утримувати у належному стані підвальне приміщення, воно постійно підтоплене. Вінничани дізналися, що підвал під їх будинком на вулиці Замостянській вважається стратегічним об’єктом – бомбосховищем. Але поки що вони самотужки ремонтують мокрі стіни та не можуть ліквідувати басейн, який утворився на орендованій площі. Мешканцям вінницького будинку радять самим шукати орендаря.  

Про дивний випадок повідомляє Асоціація ОСББ Вінниччини. На думку очільників громадської організації, це вінницьке бомбосховище під житловим будинком №34А по вул. Замостянська становить загрозу життю людей. Співвласники даного будинку за свій рахунок періодично оплачують ліквідацію аварійних ситуацій по постійному затопленню, попередньо витративши сили, час та нерви для знаходження відповідної техніки, так як не усі аварійні служби міста мають обладнання необхідної довжини та об'єму.

«Ускладнює ліквідацію затоплення іще й те, що співвласники не мають права зірвати двері безпосередньо до самого приміщення. Про відповідальність власника бомбосховища за мокрі стіни під'їзду, корозію металевих елементів сходів, руйнацію самих сходів, постійне емоційне напруження від остраху руйнації будинку навіть не згадуємо. 

Більше року голови двох ОСББ, що створені в даному будинку, разом із Асоціацією ОСББ Вінниччини намагалися знайти власника бомбосховища, від якого усі чомусь відмовлялись, аби припинити таку бездіяльність, попередити надалі виникнення аварійних ситуацій та відновити пошкоджені елементи будинку. 

Нарешті, після року офіційної переписки та перемовин, ми отримали офіційну відповідь. Але! Власник даного приміщення фактично відмовляється від його утримання та пропонує нам звернутись до фірми, яка узяла його на зберігання. Що це? Халатне відношення чи спроба "загубити" бомбосховище для подальшої його передачі у приватні руки? ОСББ залишати дану ситуацію не будуть, то ж впевнені, що буде продовження».

Далі у матеріалі Асоціації наводиться цікава інформація від ГО "Філософія Серця". Офіційно бомбосховища називаються захисними спорудами цивільного захисту (сховища) з обліковими номерами 00107 і 00108. Так от, 9 лютого 2018 року згадані бомбосховища були передані на відповідальне зберігання ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Фортіс-Консалт» в зв’язку з ліквідацією ВАТ «Вінницький електротехнічний завод».

За даними аналітичної системи YouControl «Фортіс-Консалт» заснований у 2016 році Станіславом Бетлінським та Веронікою Шпіталь із статутним капіталом в 1 тисячу гривень.

Це не єдина компанія пана Бетлінського. Трохи більше ніж рік тому ним була заснована Подільська спеціалізована товарна біржа, та трохи більше 2 років став співзасновником громадської організації «Подільський центр регіонального розвитку». Якщо біржою пан Бетлінський керує сам, то громадський центр очолив Володимир Мельниченко з Калинівки.

Повернемось до бомбосховищ, які мали б належно і відповідально зберігатись. Вже другий рік мешканці будинку, де в підвальному приміщенні розташовані сховища, не можуть знайти власників аби позбавити будинок «басейну», який виник в результаті затоплення. Мешканці, крім того, що страждають від цвілі та надмірної вологи, ще й переживають, що будинок руйнується.

А от нам всім варто турбуватися, що не буде де сховатися у разі, якщо буде навіть навчальна тривога. Не кажучи вже про реальну.

Зараз поняття «бомбосховище» у законодавстві відсутнє, натомість є «сховище», що згідно із ч. 1 ст. 32 Кодексу Цивільного захисту, є герметичною спорудою для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Частиною 12 ст. 32 Кодексу цивільного захисту передбачено, що захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної власності не підлягають приватизації (відчуженню).

Обов’язки щодо формування заходів державної політики зі створення, утримання та здійснення реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, а також ведення їх обліку покладені на Державну службу України з надзвичайних ситуацій (центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Також місцеві державні адміністрації, як місцеві органи виконавчої влади, уповноважені здійснювати контроль за станом захисних споруд цивільного захисту (Джерело: Юридична газета).

Проте директор департаменту цивільного захисту Вінницької облдержадміністрації Сергій Вовченко рекомендував мешканцям шукати «відповідального» утримувача «Фортіс-Консалт» стосовно питань утримання приміщення і на цьому функцію контролю за станом захисних споруд вважає виконаною.

Такий «відповідальний» контроль спонукав представників Коаліції громадських організацій Ліга «НІКА» звернутися до Вінницької облдержадміністраці із запитом про кількість та адресу захисних споруд у Вінниці.

Далі буде…

Макс Мельник

23 червня, 2019