У Вінниці обирають шлях створення приватних дитячих садків: через економію, експеримент чи елементарну інновацію?

Новини Вінниці / У Вінниці обирають шлях створення приватних дитячих садків: через економію, експеримент чи елементарну інновацію?

Вінницька міськрада пробує віддати в оренду новесенький корпус для облаштування приватного дитячого садка. Пілотний проєкт вже починають критикувати, адже у приміщенні передбачалося створення комунального закладу, аби зменшити чергу для малечі. У мерії стверджують, що в Україні відсутній подібний досвід «муніципально-приватного» партнерства, а спробувати варто саме у тих мікрорайонах, де відчутний дефіцит місць у комунальних дошкільних закладах.

Вінницька міськрада пробує віддати в оренду новесенький корпус для облаштування приватного дитячого садка. Пілотний проєкт вже починають критикувати, адже у приміщенні передбачалося створення комунального закладу, аби зменшити чергу для малечі. У мерії стверджують, що в Україні відсутній подібний досвід «муніципально-приватного» партнерства, а спробувати варто саме у тих мікрорайонах, де відчутний дефіцит місць у комунальних дошкільних закладах.

Нагадаємо передумови. Ще за часів мерства Володимира Гройсмана, у Вінниці почали шукати способи зменшення черги у дитсадок. Забудовникам пропонували в рамках інвестугод вкладати гроші у створення приміщень для дошкільнят. Завдяки цій ідеї у місті з’явилося кілька дитячих садків. Зокрема, у грудні 2019-го відкриють ще два.    

Про те, що у мікрорайоні Слов’янка ініціюють пілотний проєкт NaПарижі вже писав. Ідея полягає у відкритті першого у місті дитячого садочка за принципами муніципально-приватного партнерства. У мерії було оголошено конкурс на оренду збудованого ЖБК «Авалон-5» приміщення для ДНЗ по вулиці Трамвайній.

За словами директорки департаменту освіти міської ради Оксани Яценко, принцип муніципально-приватного партнерства у дошкіллі, з одного боку, зацікавить приватні заклади набирати дітей із загальної електронної черги, адже за них доплачуватиме міський бюджет. З іншого – забезпечить маленьких вінничан якісною дошкільною освітою.   

«У них буде можливість навчатись за новаторськими методиками – з використанням цифрових технологій, вивченням іноземних мов та за спеціальними оздоровчими методиками», - каже Оксана Яценко. 

За умовами конкурсу, не менше 20% дітей у новому закладі мають складати маленькі мешканці мікрорайону, зареєстровані у загальній електронній черзі. У садочку має функціонувати не менше 5 груп, з яких мінімум одна - для дітей раннього віку. В цілому заклад повинен прийняти щонайменше 100 вихованців, але з можливим розширенням до 150 місць.

Ідея вже почали критикувати. На сторінці «Вінниця Корупційна» у Facebook піддають сумніву задуми, вбачаючи спробу чиновників дешево передати в оренду комунальну власність, адже «новий орендар дитячого садка може взяти його в оренду по ціні дешевше, ніж 8 гривень за квадратний метр».

«Впроваджуємо інноваційний проект у дошкіллі, який не має аналогів у країні. Пропонуємо приватним садочкам приймати діток із загальної міської черги на умовах відповідної компенсації з бюджету. Таке муніципально-приватне партнерство дозволить скоротити чергу. А саме – у тих районах, де бракує місць у комунальних ДНЗ», - написав мер у після сесії міськради 29 листопада.

Звісно, міський голова не планував відповідати «мережевим» опозиціонерам. Вінничанам чудово відома любов очільника міста до будь-яких новацій, які ще не впроваджено в Україні. Адже Вінниця має бути зажди першою…

Але, в даному випадку, другорядне значення мають амбіції та спроби критикувати владу за будь-якої нагоди. Перш за все у молодих сім’ях рахують кошти, знають, що дошкільне виховання не є безкоштовним, тому коли чують про «приватний заклад», вважають, що платити доведеться суттєво більше.

«Пілотний проєкт передбачає, що на бюджет батьків не впливатиме форма власності закладу. З міського бюджету приватному садочку доплачуватимуть кошти. Батьки мають вносити лише 75% вартості харчування, як і у комунальних закладах», - пояснює О. Яценко.

За її словами, наразі у Вінниці в черзі на влаштування у садочок нараховується 279 дітей. У деяких мікрорайонах знайти місце не є проблемою. Наприклад, на Вишенці. Там ініціювати створення таких закладів немає сенсу.

«Гірша ситуація на Старому місті, Замості й у центрі. Саме тут ми можемо впроваджувати експеримент з приватними садочками. Сподіваємося, що він зацікавить педагогів. До речі, вже зараз до міськради звертаються забудовники із пропозиціями облаштувати під дошкільний заклад приміщення на 1-2 поверхах багатоквартирних будинків, які вони мають намір побудувати. У містах з мільйонним населенням такий досвід вже є. Ми вивчаємо це питання», - додає Оксана Василівна.    

Якщо на даний момент зважити на фінансову складову, то від «муніципально-приватного» партнерства батьки і діти нічого не втрачають. З міського бюджету виділятимуть кошти на вихованців. Зиск лише в тому, що у садочку з «пілотного проєкту» легше впровадити новітні технології навчання дітей і там відносно зменшений вплив державної «системи».

З іншого боку, приватному закладу доведеться сплачувати орендну плату і заробляти, як будь-якому комерційному підприємству, а це означає, що залишається пошук шляхів для заробітків і саме батьки мають стати «донорами», можливо за «інноваційні технології» чи «покращені умови».