У Вінниці наступного року перекриють Театральну і реконструюватимуть майдан Небесної Сотні

Новини Вінниці / У Вінниці наступного року перекриють Театральну і реконструюватимуть майдан Небесної Сотні

До кінця серпня у мерії Вінниці визначаться з переможцем тендеру на реконструкцію площі «Майдан Небесної Сотні». Міська влада передбачає, що оновлення одного з центральних майданчиків з розширенням вулиці має обійтися бюджету не дорожче 23 мільйонів гривень.

До кінця серпня у мерії Вінниці визначаться з переможцем тендеру на реконструкцію площі «Майдан Небесної Сотні». Міська влада передбачає, що оновлення одного з центральних майданчиків з розширенням вулиці має обійтися бюджету не дорожче 23 мільйонів гривень.  

Як зазначає «20 хвилин», інформацію про тендер на платформі для публічних закупівель Prozorro розмістили ще 9 серпня. Аукціон розпочнеться 29 серпня. Варто зазначити, що саме ця площа має оригінальну історію. З середини ХХ сторіччя її неофіційно називали «Парижем», як осередок неформальних зустрічей, а біля стовпа з годинником домовлялися про зустрічі молоді пари. Наприкінці 1980-их площу назвали Театральною, оскільки поруч знаходиться відповідний заклад.

Активісти різних рухів вимагали від влади встановлення саме там пам’ятника Шевченку. Місце зручне для проведення заходів. Площа камерна, навіть, якщо збирається невелика кількість, то не складається враження, що їх мало. У 2004 році міська влада навіть пристала на таку пропозицію та розпочала реконструкцію площі, яка згодом була виконана. Але без пам’ятника. Через складну процедуру погодження на рівні уряду, від ідеї відмовилися.

Оскільки Театральна стала головним майданчиком подій Революції Гідності у Вінниці, в 2014-му її перейменували у майдан Небесної Сотні, а у цьому році встановили монумент «Дерево свободи».

За задумом чиновників міськради, реконструкція передбачає підземні та наземні роботи. Мається на увазі саме на площі встановлення потужної основи під «Дерево свободи», повне оновлення фонтанів, облаштування нового зовнішнього освітлення, спорудження тротуарного годинника та інших лавок і ліхтарів.

Але сама площа має трохи зменшитися. Також тендером передбачено розширення вулиці Театральної із заміною комунікацій та верхнього шару. Мова йде про гранітну плитку, яка знаходиться під асфальтом. Збільшиться територія зупинки біля театру. Окрім цього, планується замінити контракту мережу для тролейбусів та електричну частину на всій території майдану.

Роботи по реконструкції мають бути виконані до осені 2019 року. Зважаючи на «вимоги» замовника, можна припустити, що влітку наступного року вулиця Театральна між Соборною та Грушевського перетвориться на будмайданчик, через що тролейбусні маршрути №3, 9 і 15 курсуватимуть через Центральний міст.

Нагадаємо, за останній час реконструйовано у центрі Вінниці площу Т. Шевченка і «Ліверпуль», а більше 25 років чекають на оновлення інші ділянки, а саме площа Стуса, «парк Кумбарі», «Альтман-сквер» на вул. Артинова, площа перед колишнім кінотеатром «Росія», тощо.