У Вінниці на Європейській площі з’явився чорний куб, до якого вінничани стоять у черзі

Новини Вінниці / У Вінниці на Європейській площі з’явився чорний куб, до якого вінничани стоять у черзі

У центрі Вінниці на Європейській площі встановлено велетенський чорний куб. Інтерактивна інсталяція з’явилася біля вінницької вежі у День захисту дітей невипадково, адже за допомогою неї звертають увагу до проблеми дитячого жебрацтва.

У центрі Вінниці на Європейській площі встановлено велетенський чорний куб. Інтерактивна інсталяція з’явилася біля вінницької вежі у День захисту дітей невипадково, адже за допомогою неї звертають увагу до проблеми дитячого жебрацтва.

Арт-обєкт соціального характеру привезли із Києва представники Міжнародної організації з міграції в Україні. Це перша подорож куба, якого нещодавно зробили, і першими, хто міг його побачити, були кияни та гості столиці на Міжнародному фестивалі світла. За словами спеціаліста проекту програми з протидії торгівлі людьми МОМ Ірини Мидловець, скоріш за все на Вінниці турне інсталяції під назвою «Небезпеку видно не одразу» завершиться, і куб стане постійно діючим експонатом в одному із центрів чи виставкових залів столиці.

«Люди, які проходять повз чорний куб, помічають щось масивне. Коли підходимо, помічаємо маленький отвір, в який хочеться заглянути. Коли ми дивимося, бачимо дівчинку, яка жебракує. Таку картину можна часто зустріти на вулицях курортних міст, на вулицях столиці. Вчора, коли ми приїхали у Вінницю, перше, що ми тут побачили на цій площі - маленького хлопчика, який бігав і просив гроші. Коли зробиш через цей отвір фото зі спалахом, обов’язково зі спалахом, який уособлює нашу з вами небайдужість, як громадян, ми побачимо, що дівчинка не одна, за нею стоїть дорослий експлуататор, який змушує її жебракувати. Ідея в тому, щоб ми були небайдужі, щоб коли бачемо дітей, які жебракують, обов’язково викликали поліцію або службу у справах дітей», - пояснює Ірина Мидловець.

За її словами, люди переважно не звертають увагу дітей, які жебракують. Або ж коли їх стає шкода, то банально купують щось поїсти чи дають кошти.

«Дуже рідко ми задумуємося над тим, що насправді стоїть за цими дітьми, чи вони роблять це добровільно, чи в них життєві обставини, які змусили це робити, чи їх змушують це робити дорослі, інколи навіть батьки для того, щоб потім отриманні кошти витратити не на потреби дітей, а для того, щоб збагатіти себе. Серед тих дітей, яким надало допомогу МОМ,  26% експлуатувалися саме у примусовому порядку. Небезпеку видно не одразу , але можемо зробити все, що від нас залежить», - наголошує Ірина Мидловець.

За словами начальника відділу ювенальної превенції поліції Вінницької області Людмили Кузнєцової, у нашому регіоні випадків дитячого жебрацтва не зафіксовано.

«Це надзвичайно тішить. Ми розуміємо, що найголовніша робота - не констатувати факт, який відбувся, а попереджувати і профілактувати дитяче жебрацтво», - зазначила Л. Кузнєцова.

Водночас, за словами спеціаліста проекту програми з протидії торгівлі людьми МОМ Ірини Мидловець, гарна статистика може не означати, що дитячого  жебрацтва немає, а просто його не виявлено.

«Позаминулого року ми почали інформаційну кампанію з протидії дитячого жебрацтва в Одесі - в місті, куди з’їжджаються на курортний сезон жебракувати діти не лише зі всієї області, а й інших українських міст. Тоді нам відповідальні державні службовці говорили, що цієї проблеми не існує. Але коли люди почали звертати на це увагу , викликати поліцію, проявляти свою активну громадянську позицію, на наступний рік проведення кампанії були зовсім інші цифри і статистика. Наша мета полягає у тому, щоб люди не проходили повз  і змушували відповідальні державні структури виконувати зобов’язання і допомагати цим дітям», - каже Ірини Мидловець.

У Вінниці інсталяція на площі Європейській знаходитиметься до 4 червня.