У Вінниці на Соборній у День Європи запрацював ще один музей

Новини Вінниці / У Вінниці на Соборній у День Європи запрацював ще один музей

Центр міста Вінниці «всіяний» музеями. У День Європи на вулиці  Соборній з’явився ще один – «Міні музей історії книги». Щоправда прописку на головній вулиці міста він отримав на один день і працював тут в рамках фестивалю  VinBookFest. А так знаходиться у бібліотеці на Стрілецькій, каже бібліотекар Людмила Шевчук.

Центр міста Вінниці «всіяний» музеями. У День Європи на вулиці Соборній з’явився ще один – «Міні-музей історії книги». Щоправда, прописку на головній вулиці міста він отримав на один день і працював тут в рамках фестивалю VinBookFest. А так знаходиться у бібліотеці, що на вул. Стрілецькій, каже бібліотекар Людмила Шевчук.

Сьогодні ж, відвідавши міні-музей на майдані Незалежності, вінничани мали можливість не лише подивитися на старовинні книги, а й спробувати писати на цері.

«Цера - це віскова дощечка, на якій писали ще у Римі. Також вінничани, особливо діти, залюбки вчилися у нас писати пером і чорнилом. Загалом міні-музей створений для того, щоб залучити як більше читачів до бібліотеки, щоб діти долучалися до живої книги, не лише сиділи в інтернеті. Ось у чому цінність музею. І останні пару років почалася активна фаза приходу читачів до бібліотеки. Раніше приводили дітей у книгарню мами, зараз  більше батьки. Татусі активніше беруть участь цьому процесі», - розповіла Людмила Шевчук.

Крім того, тут на майданні Незалежності працівники вінницьких книгарень проводять різноманітні майстер-класи для дітей, навчали вінничан власноруч робити вироби із паперу і картону. Крім того, вінничани мали можливість купити різну літературу, зокрема і двотомник «Казки Поділля» . Представник видавництва запевнив, що у вільному продажі у Вінниці їх не знайдеш.

«Казки Поділля» входять до 40-ка томів казок, які збирав Микола Зінчук по всій Україні. Вінницька область представлено двома книгами, окремо твори південної північної Вінниччини. Він присвятив збиранню казок третину життя, почав ще у кінці 70-х років 20 століття. Тут автентичні сказки. Також є і легенди і перекази, та повір’я  і приказки. Кожен текст оснащений паспортними даними, де, коли і від кого записаний. Також є словничок маловживаних слів, термінів, які вживаються на окремій території. На жаль, Микола Зінчук не встиг зібрати казки з Півдня України», - розривів представник видавництва  Ігор Тужанський.