У Вінниці місцеві політики вимагали змін законодавства, які перетворять народних депутатів на слуг

Новини Вінниці / У Вінниці місцеві політики вимагали змін законодавства, які перетворять народних депутатів на слуг

Такого розмаїття партійних стягів та символіки громадських організацій, як 15 травня, на одному майданчику вінничани давненько не бачили. Сьогодні ж, аби висловити свою підтримку новому виборчому законодавству, під обласну раду на мітинг вийшли представники місцевих осередків «Самопомічі», «Руху Нових Сил», ГО «Батьківщина молода», «Громадянської позиції», «Визвольного руху», «Батьківщини», «Європейської партії України» та «Сили людей». Координували усім процесом ГО «Центр UA». Акція під назвою «Ні виборам за законом Януковича!» тривала менше години. Учасники просять ухвалити новий виборчий Кодекс, де нардепів обиратимуть за відкритими списками влітку.

Такого розмаїття партійних стягів та символіки громадських організацій, як 15 травня, на одному майданчику вінничани давненько не бачили. Сьогодні ж, аби висловити свою підтримку новому виборчому законодавству, під обласну раду на мітинг вийшли представники місцевих осередків «Самопомічі», «Руху Нових Сил», ГО «Батьківщина молода», «Громадянської позиції», «Визвольного руху», «Батьківщини», «Європейської партії України» та «Сили людей». Координували усім процесом ГО «Центр UA». Акція під назвою «Ні виборам за законом Януковича!» тривала менше години. Учасники просять ухвалити новий виборчий Кодекс, де нардепів обиратимуть за відкритими списками.

«Ми хочемо показати, що на місцях ми підтримуємо виборчу реформу і усвідомлюємо її важливість. Це відкриті регіональні списки, адже це депутати, яких ми будемо бачити і знати. Потрібно вже відходити від мажоритарки, адже всі знають, що це підкуп. Потрібно відходити від закритих списків, бо це лише бігборди і реклама, а місця насправді продаються. Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проект Виборчого кодексу, який передбачає пропорційну систему з відкритими списками. Якщо нардепи проголосують за законопроект №3112, ми матимемо якісно нову виборчу систему.

Основні зміни - знижений до 4 прохідний відсоток , добре збалансоване гендерне співвідношення - на 5 людей не більше 3 однієї статті. Також серед новацій - у партії має бути представлено по 5 людей з кожного регіону. Це одна із найдемократичніших реформ», - розповіла співорганізатор акції, координатор ГО «Центр UA» у Вінницькій області Олена Данілова.

Мітингувальники, крім виступу «перед своїми» про переваги нового виборчого законодавства та закликів до нардепів "тут, на місцях" підтримати Кодекс, підписували звернення до депутатів облради з проханням ухвалити рішення, яким закликати парламентарів підтримати реформу.

«Ми не вимагаємо, ми стимулюємо наших депутатів. Сьогодні такі листи коаліція на місцях підпише у кожному обласному центрі. Якщо обласні ради ухвалять звернення до народних депутатів, то ми зможемо показати, що в  в кожному куточку України за виборчу реформу вже проголосували. Тому закликаємо наших вінницьких депутатів таки підтримати реформу», - наголосила Олена Данілова.

Депутат облради від «Самопомічі» Андрій Ковальов запропонував підготувати та винести на розгляд вінницьких обранців звернення до парламенту на найближчій позачерговій сесії. Адже за його словами лише новий закон перетворить нардепів на слуг.

«Ми пропонуємо, щоб діючі депутати обласної ради на наступну сесію рідготуватиспільний проект рішення за участю усіх фракцій, які підтримують зміни до законодавства і на наступну позачергову сесію винести на розгляд, і він був проголосований, а потім відправити рішення до Верховної Ради. Нещодавно прочитав дуже цікаву книгу Каха Бундукідзе «Гудбай, імперіє», де є дуже цікава фраза «держава має перестати бути господарем, вона має стати слугою». Ці депутати, які заходять до Верховної Ради за старим законом, нажаль, не слуги наші. А за цим новим законому депутати стануть слугами», - наголосив Андрій Ковальов.

За громадською безпекою під час акції стежили правоохоронці, щоправда цього разу обійшлося без провокацій та сутичок.