У Вінниці міністр Клімкін розповів, який подарунок із міста над Бугом показує закордонним колегам, та передав музею української марки унікальну колекцію із Нью-Йорку

Новини Вінниці / У Вінниці міністр Клімкін розповів, який подарунок із міста над Бугом показує закордонним колегам, та передав музею української марки унікальну колекцію із Нью-Йорку

Сьогодні, 30 червня, у Вінниці перебуває міністр закордонних справ України Павло Клімкін. До обласного центру дипломат прибув, так би мовити із «кур’єрською місією», адже передав частину унікальної колекції марок для Українського музею марок, що знаходиться у місті на вулиці Соборна.

Сьогодні, 30 червня, у Вінниці перебуває міністр закордонних справ України Павло Клімкін. До обласного центру дипломат прибув, так би мовити із «кур’єрською місією», адже передав частину унікальної колекції для Українського музею марок, що знаходиться у місті на вулиці Соборна.

Главі МЗС частину колекції марок часів Української революції та національно-визвольної боротьби 1918-1919 років у Нью-Йорку наприкінці травня передав співзасновник вінницького Музею української марки імені Якова Балабана - Олександр Балабан. Чоловік, який проживає в СЩА, є сином уродженця Вінниччини, сотника Армії УНР. Все життя він присвятив колекціонуванню українських марок та вивченню свого українського коріння.

На сьогодні у вінницькому музеї перебуває лише 20% із усієї "нью-йоркської" колекції Олександра Балабана. Її частинами перевозять до України. Однак сьогодні це перша така офіційна передача. Під час нинішньої зустрічі керівник музею Олександр Білецький та міністр закордонних справ України Павло Клімкін домовилися, що тепер марки доставлятимуться з США до України дипломатичною поштою чере МЗС.

«У Олександра Балабана не всі речі каталогізовані, тому ми поступово перевозимо і робимо це вже тут у Вінниці. В нього є колекція фальшивих марок, їх використовували як гроші. Є колекція листів різних, навіть таких листів, коли марок ще не було. Ми хотіли, щоб до нас ця частина колекції марок, яка була передана міністром, потрапила офіційно, адже вона дуже цінна. Тут наявні марки в одному екземплярі, є такі, яких взагалі немає в каталогах, дійсно рідкісні.

Також сьогодні привезли всі марки Поділля на конвертах, це більше 30 типів тризубів є на конвертах. Це рідкість в наш час, що марка саме з конвертом. Ми маємо надію, що буде розширення музею і зробимо велику експозицію із інтерактивними моніторами, щоб екскурсії були кількома мовами. Тобто без людського фактору», - зазначив Олександ Білецький.

За словами Павла Клімкіна, частина марок із колекції, які він привіз до Вінниці, назвичайно цінні, тому знаходитимуться у сейфі і демонструватимуться рідко. Однак інші посадовець хоче бачити у виставовій залі, коли завітає до музею вдруге.

«Кожна така марка – це українська історія, історія свідомості, історія того, що українці будували свою державу і йшли вперед. Тоді держава починалася з грошей, з армії і з поштової марки. Без поштової марки держави не було. Маємо з цього багато чому навчатися, але не повторювати помилок.  Я мрію про те, щоб у вас був інтерактивний термінал, щоб тут було цікаво дітям. Тепер у вас новий виклик – музей має розширюватися. Знаю, що у Вінниці гостям є що подивитися, але цей музей має стати особливим і обов’язковим пунктом для кожного, оскільки це відчуття нашої історії, нашої нації», - сказав Павло Клімкін.

Глава МЗС пообіцяв, що буде сприяти у популяризації музею та організації виставок українських марок з колекції вінницького музею в дипломатичних представництвах України за кордоном. До речі, Павло Клімкін розповів, що своїм закордонним колегам демонструє подарунок із Вінниці – постер із оцифрованими всіма українськими тризубами, які використовувалися міністерством пошти Українив 1918-1919 роках. На сьогодні таких постерів лише два – один Український музей марки подарував главі МЗС, другий знаходиться у міській раді. Однак,незабаром їх стане більше і можна буде придбати, як сувенір, каже Олександр Білецький.

За його словами, за українськими марками уже давно росіяни відкрили полювання і масово їх скуповували.

«Росіяни завжди активно скуповували українську марку, ще за часів Радянського союзу скуповували, по тій причині, що марка – це доказ того, що була українська держава. Можна дуже багато розповідати про "новоросів" та інші речі. Але якщо є марка з 1918 року з Ростова-на-Дону з українським тризубом, це означає, що в Ростові у ті роки була українська адміністрація, українська влада. Це стосується і Юзівки (нині Донецьк) і Єнакієва, Бахмута та інших міст на Сході України», - наголосив керівник музею Української марки.