У Вінниці голова «Основи» Андрій Ніколаєнко презентував «неполітичну» Стратегію-2030, до створення якої залучалися фахівці ВНТУ

Новини Вінниці / У Вінниці голова «Основи» Андрій Ніколаєнко презентував «неполітичну» Стратегію-2030, до створення якої залучалися фахівці ВНТУ

На противагу більшості політиків, які у регіонах намагаються роздавати переважно популістичні обіцянки, голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко у Вінниці обмежився стислою доповіддю про створену науковцями «Стратегії-2030», і запевнив, що вона може стати платформою для перетворень у державі будь-якою політ силою, що прийде до влади. Крім того, політик представив керівництво місцевого осередку. Під час брифінгу він спробував довести, що очолювана ним партія є технократичною за суттю та скоріше шукає шлях до економічного зростання, ніж керівні посади.

На противагу більшості політиків, які у регіонах намагаються роздавати переважно популістичні обіцянки, голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко у Вінниці обмежився стислою доповіддю про створену науковцями Доктрину збалансованого розвитку «Україна - 2030», і запевнив, що вона може стати платформою для перетворень у державі будь-якою політ силою, що прийде до влади. Крім того, політик представив керівництво місцевого осередку. Під час брифінгу він спробував довести, що очолювана ним партія є технократичною за суттю та скоріше шукає шлях до економічного зростання, ніж керівні посади.

Вінничанам про «Основу» розповідали і раніше. Нардеп і лідер партії Сергій Тарута у Вінниці проводив економічний форум, під час якого формував у присутніх розуміння свого бачення економічних та політичних реформ. Андрій Ніколаєнко відразу ж зазначив, що є партійним функціонером, завдання якого полягає у будівництві «Основи».

Щодо «Стратегії-2030», то голова партії зазначив, що в її розробці приймали активну участь близько 20 фахівців Вінницького національного техуніверситету.

«Будемо раді, якщо інші партії візьмуть цей доробок, який створено науковцями. Це не партійний документ, це дороговказ майбутнього України… В нашій країні є криза довіри. Усі один одному не довіряють. Без повернення довіри до влади, до тих, хто нас оточує, складно розбудовувати державу. «Стратегія» передбачає реалізацію кількох основних принципів, серед них і відновлення довіри», - зазначив А. Ніколаєнко.

За його словами, Україна має використати південнокорейський досвід. Він полягає у розвитку громадянського суспільства, боротьбі з корупцією та ув’язненні навіть президентів після гучних скандалів, максимально лояльному ставленні до бізнесу та використанні будь-яких механізмів для налагодження відносин з войовничою КНДР.

«Ми не вважаємо, що мова і віра є об’єднуючими факторами. Достатньо прикладів того, коли використовуються кілька мов, не звертається увага на віросповідання, а держава успішна. Інша справа, що мінський формат показав, що не є дієвим. Відень і нейтральна Австрія може стати тим майданчиком, куди для пошуку варіантів миру на Донбасі делегують своїх представників Україна, Німеччина, Франція, Росія, США та ЄС», - пояснив голова «Основи», запевнивши, що в ОРДЛО спочатку має запрацювати перехідна адміністрація під егідою ОБСЄ.

Партійний базис виглядає доволі прагматично. Підвищення доходів громадян, повернення заробітчан, зниження тарифів, досягнення миру. Мабуть «мінусом» є те, що досягнення цілей залежить не тільки від влади. Є зовнішні та внутрішні чинники, які перешкоджатимуть будь-яким реформам. До того ж суспільство теж бачить різні шляхи подальшого розвитку.

Андрій Ніколаєнко представив керівництво місцевого осередку. Обласну організацію «Основи» очолює заступник керівника лабораторного центру МОЗ Лідія Діденко, яка до 2014 року була директором департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА. Головою міської організації обрано журналістку Анну Візнюк. Як зазначив голова партії, гендерні засади в «Основі» дотримуються. Крім цього А. Ніколаєнко згадав колишнього губернатора Вінниччини Івана Мовчана, з яким співпрацював коли перебував на посаді голови Кіровоградської ОДА.

Також політик розповів про свої подільські коріння. Виявляється, у Гайсинському районі похована його бабуся та інша рідня, а двоюрідному дідусю, як герою, встановлено бюст. Втім А. Ніколаєнко не вважає себе вінничанином.

«Так, з дитинства я бував на Вінниччині, де народився мій батько. Гостював. Але я виріс у Фастові. Вважаю себе виключно киянином, хоча місце народження вторинне, головне – інтереси України», - підвів риску у питанні походження очільник партії.

Макс Мельник

15 листопада, 2018