У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру Запорожцю

Новини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру Запорожцю

Комунальні служби 5 травня демонтували бюст Петру Запорожцю, який було розташовано у Вінниці біля «Прозорого офісу». Погруддя існувало на розі вулиць Замостянської та Запорожця з 1980-их.

Комунальні служби 5 травня демонтували бюст Петру Запорожцю, який було розташовано у Вінниці біля «Прозорого офісу». Погруддя існувало на розі вулиць Замостянської та Запорожця з 1980-их.

Про Петра Запорожця відомо, що він загинув у 1905 році у Вінниці. Він був ідейним революціонером і входив до «Союзу боротьби за визволення робітничого класу», вів соціал-демократичну пропаганду серед робітників.

З 1897 року Запорожець перебував у київській Кирилівській психіатричній лікарні, а потім його перевели до вінницької лікарні, де він й помер. В 1970-х роках прах Петра Запорожця був урочисто перенесений в Сквер Слави (нині Європейська площа) Вінниці.

Нещодавно деякі вінницькі активісти влаштували акції біля погруддя, вимагаючи від влади її знесення. В мерії пояснили, що такі плани є. Отже їх реалізували. Цікаво, що деякі з сучасних молодих місцевих «революціонерів» поділяють погляди Запорожця на державу та суспільство, але й вони виступають проти будь-яких згадувань про революціонерів, ототожнюючи покоління початку ХХ сторіччя виключно з Леніним.

Фото з Facebook Володимира Барцьося

Новини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру ЗапорожцюНовини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру ЗапорожцюНовини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру ЗапорожцюНовини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру ЗапорожцюНовини Вінниці / У Вінниці демонтували погруддя революціонеру-демократу Петру Запорожцю
Макс Мельник

5 червня, 2019