У Вінниці дали старт будівництву моста над залізничними коліями

Новини Вінниці / У Вінниці дали старт будівництву моста над залізничними коліями

На сесії Вінницької міськради, що відбулася 26 жовтня, депутати дали згоду на спорудження в найближчі роки нового мостового переходу, який зв'яже мікрорайони Замостя і Тяжилів. Депкорпус поки лише схвалив розробку проектно-кошторисної документації, вказавши, що конкретно бажає бачити у новому шляхопроводі.

На сесії Вінницької міськради, що відбулася 26 жовтня, депутати дали згоду на спорудження в найближчі роки нового мостового переходу, який зв'яже мікрорайони Замостя і Тяжилів. Депкорпус поки лише схвалив розробку проектно-кошторисної документації, вказавши, що конкретно бажає бачити у новому шляхопроводі.

Зазначимо, що про спорудження цього моста, який поєднає вулиці Янгеля і Ватутіна, почали говорити ще в 1970-их. Але тоді проект відклали як перспективний, але не найактуальніший. Потім його вносили практично в усі генплани розвитку міста, але більше думали про будівництво моста через Південний Буг в районі П'ятничан.

У нинішньому році пріоритети переглянули і повернулися до того, що Вінниці більше потрібен вантовий міст через залізничні колії в районі колишнього «Хімпрому», як альтернатива існуючій мережі. Перш за все він дозволить розвантажити одну з головних магістралей міста, яка проходить по вулицях Немирівське шосе - Лебединського - Брацлавська.

Депутати підтримали ініціативу щодо розробки детального плану території «Будівництво шляхопроводу від вулиці Батозька до вулиці Максима Шимка». Плутанина з назвами вулиць не повинна вводити в оману. Батозька і Шимка - в принципі, вулиці географічно паралельні. Сам шляхопровід, а мова йде про 550-метрову ділянку, з'єднає вулиці Янгеля і Ватутіна, а спорудження передбачає також і реконструкцію цих вулиць на ділянках від Батозької до Шимка.

У мерії зазначають, що розробка проектування шляхопроводу вже на завершальному етапі, після закінчення робіт документ подадуть на експертизу. Паралельно проводиться робота по відчуженню землі в постійне і тимчасове користування під майбутнє будівництво, оскільки існуючі параметри вулиць не дозволяють реалізувати проект. Ведуться переговори з «Укрзалізницею». Вони будуть тривалі та важкі. Міст будуватимуть над функціонуючою ділянкою колії.

Щляхопровід передбачає спорудження не лише дороги, планується з одного її боку зробити тротуар, з іншого - велодоріжку, а також облаштувати освітлення і в перспективі встановити опори контактної мережі для тролейбусної гілки.

«Реалізувавши проект, ми набагато покращимо ситуацію та знімемо напруженість транспортного сполучення по вулиці Брацлавській. Тому на сьогоднішній день нам необхідно завершити проектування цього мосту, зробити детальний план території, вирішити всі юридичні питання, пов’язані з користуванням земельними ділянками, для того, щоб можна було робити експертизу щодо можливості будівництва  цього мосту. А далі ми вже будемо шукати відповідний ресурс щодо самого будівництва цього мосту. Взагалі, цей процес достатньо довгий, будемо працювати в цьому напрямку», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Фото: міст через Даугаву у Ризі

Олег Верлан

27 жовтня, 2018