У Вінниці чоловіка обікрали прямо в банку. Прийшов переукладати депозитний договір, а грошей вже слід простиг

Новини Вінниці / У Вінниці чоловіка обікрали прямо в банку. Прийшов переукладати депозитний договір, а грошей вже слід простиг

У Вінниці із вкладниками Ідея Банку колишнє керівництво провернуло досить цікаву аферу. Коли люди прийшли у банк переоформляти договори валютних депозитів, то дізнався, що кошти з їх рахунку зникли разом з колишніми працівниками відділення. Наразі справу по привласненню депозитів кількох ошуканих вінничан розслідує поліція.

У Вінниці із вкладниками "Ідея Банку" колишнє керівництво провернуло досить цікаву аферу. Коли люди прийшли у банк переоформляти договори валютних депозитів, то дізнавлия, що кошти з їх рахунку зникли разом з колишніми працівниками відділення. Наразі справу по привласненню депозитів кількох ошуканих вінничан розслідує поліція.

Як пише вінницький сайт 20хвилин, до них звернувся один із «кинутих» клієнтів Ігор Козирєв. Чоловік розповів, що разом з сестрою майже 10 років тому поклав на депозит у вінницьке відділення «Ідея Банку» N-ну суму доларів, адже підприємець вірив в надійність даної банківської установи з польським капіталом. Тому справно переукладав договір із року в рік, поки не з’ясувалося — депозит вкрали.

Як розказує Ігор Козирєв, з 2017-го року, коли у них на рахунку залишалося 5 тисяч 285 доларів, нічого не знімали. Просто пролонгували договір на новий термін, та з генеральною довіреністю від сестри ходив розривати стару угоду і укладати нову на рік.

Відомо, що потерпілий обслуговував протягом всіх цих років в одного і того ж співробітника банку - єдиного чоловіка-менеджер, та навіть думав, що він у відділенні головний.

Коли підприємець у липні 2018 року підписав черговий договір, завірені тим самим авторитетним менеджером, взяв свій екземпляр, надрукований клерком на прізвище Олов’янніков, і пішов до наступного року. Саме через рік коштів на рахунку Козирєвих не було. Тобто це значить, що в 2018-му договір йому вручили липовий, а його номер в банківській базі залишився, як нульовий — автоматично закритий системою через ненадходження коштів.

Про це вінницький клієнт «Ідея Банку» дізнався від нового керівника відділення, коли знов прийшов в липні цього року подовжити строк депозиту. За словами ошуканого, новий керівник відділення став шукати його депозит на комп’ютері, а потім ошелешив звісткою: «Ваш вклад закритий, достроково розірваний».

У банку повідомили, що із рахунком Козирєвих провели декілька операцій: перекинули відсотки, які набігли за депозитом, на основний рахунок, достроково розірвали договір, списали штраф за це і зняли основну суму. Залишилося на поточному рахунку з 5-ти із лишком тисяч лишень 185 доларів.

Як говорить Ігор Козирєв :

«По реакції нового директора відділення я зрозумів, що мій випадок у нього не перший. Він сказав: «у мене ці проблеми почалися з травня». Тоді, видно, виявили такі ж крадіжки з рахунків інших клієнтів. Я задавав масу питань. Намагався дізнатися хоч якусь інформацію, але директор, видно, вже отримав вказівку зверху нічого зайвого не говорити. «Я нова людина, я за це не можу бути відповідальний», — казав і просто запропонував мені написати звернення до голови правління банку. Лист на правління відправили з відділення, яке знаходиться на Соборній».

В офіційній відповіді з «Ідея Банку» вінничанину написали так:

«Приносимо свої вибачення за причинені незручності. Запевняємо в тому, що Банк завжди вчасно і у повному обсязі виконує взяті на себе в рамках чинного законодавства зобов’язання щодо повернення банківських вкладів та є надійним партнером на ринку банківських послуг для своїх клієнтів вже на протязі 30 років. Для вирішення питання рекомендуємо звернутися до правоохоронних органів».

Регіональний директор розповів, що звільнений працівник з деякими вкладниками вирішував справи поза межами відділення. Хто ще, крім відомого вінницькому підприємцю менеджера, причетний зникнення грошей — не дав такої інформації.

У відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області стало відомо, що в рамках провадження про привласнення коштів співробітниками банківського відділення ще встановлюють точну кількість потерпілих та коло учасників злочину, визначеного статтею 191 КК України. Слідчі перевіряють ряд працівників банку на причетність до махінацій з чужими грішми. Підозри ще нікому не оголосили, тому подробиці — таємниця слідства.

Ірина Заіковата

21 серпня, 2019