У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)

Під дверима Вінницького регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву сьогодні ажіотаж: одразу десятки ветеранів АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб прийшли, аби записатися в чергу на отримання пільгового кредиту на придбання житла. Ускладнює ситуацію те, що 3 грудня розпочався прийом заяв про намір отримати пільговий кредит, а припинять їх приймати уже ввечері 5 грудня.

Під дверима Вінницького регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву сьогодні ажіотаж: одразу десятки ветеранів АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб прийшли, аби записатися в чергу на отримання пільгового кредиту на придбання житла. Ускладнює ситуацію те, що 3 грудня розпочався прийом заяв про намір отримати пільговий кредит, а припинять їх приймати уже ввечері 5 грудня.

Загалом на кредитування пільговиків для всієї України передбачено 200 мільйонів гривень. Планується 100 мільйонів виділити на кредити АТОвцям та стільки ж – внутрішньо переміщеним особам. Скільки із цих грошей отримає Вінниччина, наразі невідомо. Кошти, каже директор регіонального управління Держмолодьжитла Руслан Мельник, розподілять між регіонами пропорційно до кількості охочих отримати кредит.    

«Для Вінницької, як і для інших областей буде здійснено розподіл пропорційно до кількості зареєстрованих громадян, які мають намір взяти участь у програмі».

Ажіотаж у регіональному управлінні Держмолодьжитла його очільник пояснює першим днем прийому заяв та тим, що програма справді приваблива: кредит дають на вторинне житло терміном на 20 років під 3% річних. А для діючих військовослужбовців позика взагалі безвідсоткова.  

«Якщо люди вже подали заяви, вони зразу можуть займатися пошуком необхідного об’єкта», - говорить Р.Мельник.

Щоправда, самі ветерани АТО та переселенці хоча й сподіваються на державну підтримку, від таких коротких термінів подачі заяв не в захваті.

«Ми тільки вчора у соцмережах прочитали, що є можливість отримати такий кредит. Зрозуміло, що ці кошти держава має використати до кінця року, але чому ж так пізно уряд затвердив порядок використання цих грошей? Тепер маємо три дні, щоб у всьому розібратися і подати заяви. А ще ж саме житло потрібно буде знайти, якщо буде рішення про кредит», - розповідає учасник бойових дій Віталій.

В регіональному управлінні Держмолодьжитла тим часом радять усім, хто має таку можливість не оббивати пороги установи. Адже зареєструватися можна і онлайн-режимі на сайті управління.

«Багато хто цією можливістю активно користується», - запевняє директор установи.

Що ж до, власне, порядку отримання коштів, то, як зазначають в Мінрегіоні, об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному будинку або одноквартирний житловий будинок (як новобудови так і вторинний ринок), якщо житло прийнято в експлуатацію не більше ніж 25 чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому.

Одержувачі кредиту самостійно обирають житлові об’єкти.

В день укладання кредитного договору позичальник має сплатити власний внесок не менше 6%.

Перелік «щасливчиків», які у поточному році отримають кредит, схвалюється комісією, склад якої затверджує Мінрегіон.

А в управлінні Держмолодьжитла усім зацікавленим радять звертатися за додатковою інформацією за телефонами (044) 275 01 39, (044) 284 0 685, (044) 284 0 696.   

Новини Вінниці / У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці АТОвці та переселенці сьогодні взялися «штурмувати» Держмолодьжитла: мають три дні, щоб записатися на отримання житлового кредиту (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

3 грудня, 2019