У Вінниці 4G пропонує тільки один оператор

Новини Вінниці / У Вінниці 4G пропонує тільки один оператор

В сусідній Молдові зв'язок четвертого покоління оператори мобільного зв'язку стали пропонувати ще близько 5 років тому. В 30 березня Україні він тільки з'явився. Два з трьох провідних вітчизняних операторів заявили про те, що в окремих містах абоненти можуть користуватися цією послугою. У Вінниці 4G пропонує лише lifecell. 

В сусідній Молдові зв'язок четвертого покоління оператори мобільного зв'язку стали пропонувати ще близько 5 років тому. В 30 березня Україні він тільки з'явився. Два з трьох провідних вітчизняних операторів заявили про те, що в окремих містах абоненти можуть користуватися цією послугою. У Вінниці 4G пропонує лише lifecell. 

Почнемо з передісторії. Ще в липні 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про запровадження 4G. У документі вказувалося, що зв'язок повинен з'явитися в 2017-му. Але впровадження затягнулося. Кабмін дав старт програмі в липні 2017 року. Після цього глава Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Олександр Животовський заявив, що в Україні є п'ять діапазонів, в яких може бути впроваджений 4G. 

У серпні минулого року уряд затвердив проведення конкурсу для отримання ліцензій операторами, а 31 січня цього року «Vodafone Україна», lifecell і «Київстар» вже заплатили 2,456 млрд грн за 80 МГц в діапазоні 2600 МГц за право забезпечити зв'язком 4G.

Учора на сайті Lifecell зазначили, що оператор першим запустив швидкісний зв'язок в найбільшій кількості обласних центрів України. Йдеться про 22 містах. В опублікованій карті наводиться нове «покриття», де відзначені Кривий Ріг, Сєверодонецьк, Краматорськ, Чернівці, Івано-Франківськ та Львів.

У прес-служба уточнили, що «в третини міст», серед яких Миколаїв, Чернігів, Житомир, Рівне, Черкаси, Вінниця, Сєвєродонецьк та Краматорськ, lifecell є єдиним оператором, що пропонує «четверте покоління».

Компанія «Vodafone Україна» виявилася скромніше в своєму анонсі. У Fаcebook оператора вказується, що 4G можна користуватися в ТОП-5 українських мегаполісів - Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі. Але це буде тільки початок. Незабаром охоплення досягне 20 міст, влітку їх стане вже 28... Тобто Вінниця на черзі.

До 10 квітня 2018 року планує ввести покриття і «Київстар». У прес-службі не уточнюють, у яких саме містах.

Варто зазначити, що у світі на підході вже застосування більш сучасних технологій. На початку березня 2018 року в іспанській Барселоні на виставці MWC 2018 можна було на власні очі переконатися, що 5G стане реальністю в найближчому майбутньому, а китайські науковці розробляють шосте покоління зв’язку.

До речі, одним з основних напрямків виставки стала реалізація нового протоколу 5G для мобільних мереж зв'язку. Суть в тому, що він націлений не стільки на динамічну розбудову спроможності каналу, тобто не на прискорення роботи інтернету. Зазвичай у людей йде асоціація: 2G - це повільно, 3G - швидко, 4G - дуже швидко. За фактом, 5G матиме ту ж швидкість, що і 4G. Його ключовою особливістю буде побудова самої мережі: можна буде виділяти захищені канали зв'язку, які будуть мати виділену швидкість для надання критично важливих послуг (в разі потопів, повеней, аварій тощо).
 

Олег Верлан

31 березня, 2018