У Тульчині залишаються «мандрівники». Аналізи заморених вівців із «митного полону» фахівці не робили, у власниці немає коштів

Новини Вінниці / У Тульчині залишаються «мандрівники». Аналізи заморених вівців із «митного полону» фахівці не робили, у власниці немає коштів

Тиждень тому, 29 жовтня, взяли забір крові в овечок, яким вдалося вижили після ув'язнення і тортур у фурі в порту Чорноморська і які нині перебувають у Тульчині, на Вінниччині. Кров передали до Києва, у Державний науково-дослідний інститут аби нарешті дослідити хворі вівці чи ні. І чи встигли тварини «підхопити» інфекції перебуваючи у Туреччині.

Тиждень тому, 29 жовтня, взяли забір крові в овечок, яким вдалося вижили після "ув'язнення" і тортур у фурі в порту Чорноморська і які нині перебувають у Тульчині, на Вінниччині. Кров передали до Києва, у Державний науково-дослідний інститут аби нарешті дослідити, чи хворі вівці, чи ні. І чи встигли тварини «підхопити» інфекції, перебуваючи у Туреччині.

Фахівці, які брали зразки крові зазначали, що за 5-7 днів будуть результати. Однак як розповіла NaПарижі власниця отари Олена Сівінч, аналізи ще не робили, через те що у неї немає потрібної суми коштів.

«На жаль, ще досі не робили аналізів, тому що вони дуже дорого коштують.  Мені виставили рахунок на 187 тисяч гривень за аналізи. Грошей ще не знайшли. Без передплати інститут не буде проводити їх», - каже Олена Сівінч.

За аналізи готові заплатити волонтери, які опікуються тваринами і постійно перебувають з ними. Однак при одній умові…

«Аналізи будуть робити від 5 інфекцій, які поширені в Туреччині, а не в Україні. Ми, як волонтери, будемо оплачувати ці аналізи лише у тому випадку, коли господарка відмовиться офіційно від овечок на користь волонтерів. Власниці ми їх не хочемо віддавати. Зараз шукаємо варіанти, хто їх може забрати, якщо результати будуть хороші і тварини будуть здорові», - розповіла NaПарижі київська волонтерка Юля.

За її словами, на сьогодні дніпропетровські овечки у Тульчині забезпечені усім необхідним. На минулому тижні привезли 4 тонни сіна, соломи, поки що овочів їм ветеринари заборонили давати. Кволих та ослаблених тварин лікують, їм щодня роблять крапельниці та уколи.

Загалом на сьогодні вижило 239 племінних овечок із 300, які везли на продаж.

Саша Григоровська

5 листопада, 2018