У центрі реабілітації «Гармонія» проходять групові заняття з корекції мовлення

Новини Вінниці / У центрі реабілітації «Гармонія» проходять групові заняття з корекції мовлення

У Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк запустили новий вид групових занять для молоді та дітей з інвалідністю - «Логопедичні діалоги».

Ці заняття, які проводить кваліфікована логопединя Раїса Шастун-Нестерчук, спрямовані на подолання мовленнєвих бар'єрів та вдосконалення вимови.

Учасники займаються за віршами відомого вінницького поета Юрія Прокопенка, а заняття включають корекційні методи, поезію, сценічне мовлення та розвиток акторської майстерності. Логопединя допомагає клієнтам не лише правильно вимовляти звуки, але й майстерно розігрувати сценки, взаємодіяти між собою та вкладати у слова глибокі сенси.

«Під час “Логопедичних діалогів” наші клієнти не просто читають чи розказують напам’ять вірш. Ми допомагаємо їм залучати емоції, міміку, жести, рухатися у просторі. Вони обігрують кожен рядок. Це допомагає людям розкритися, адже в русі поліпшується вимова, краще звучить голос. Звісно, спочатку клієнтам було важко, адже багатьом складно рухатися, хтось пересувається на кріслах колісних або за допомогою милиць. Проте коли вони подолали сором’язливість, такі заняття вповні показали свою ефективність, адже мовлення стало краще», – зазначає соціальна педагогиня закладу Оксана Крижанівська.

Заняття також включають масаж щелеп, губ та дихальні вправи, а для тих, хто через травми не може вимовляти звуки, застосовуються різні тренажери та допоміжні засоби, як от вертикалізатор.

Головний метод роботи Раїси Шастун-Нестерчук - це ввести клієнта в стан радості, знаходячи те, що йому подобається та веселить. Емоційний стан важливий для досягнення успіху на заняттях.

«Шукаємо нові форми роботи. Адже про такі випадки, з якими ми стикаємося у своїй роботі, в книгах не пишуть. Наприклад, у нас є клієнт після інсульту, який дуже погано говорить. У нього також є проблеми з пам’яттю, тож запам’ятовувати вірші він не може. Тоді ми кожен рядок поєднуємо з якоюсь дією, щоб створити ланцюжок асоціацій, а також змусити кращою мірою запрацювати діафрагму. І тоді можемо видобувати звуки, складати їх в слова і речення. Коли ми показали неврологу відео, де цей хлопець говорить, лікар не міг повірити, адже був переконаний, що запам’ятовувати і говорити пацієнт не зможе», – говорить Раїса Шастун-Нестерчук.

Щоб дізнатися більше про послуги логопеда та інші послуги Центру реабілітації «Гармонія», можна зателефонувати за номером: (0432) 507-504 або прийти за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5.