У Тростянці люди погрожують перекрити дорогу через нестерпний сморід, що «виїдає очі»

Новини Вінниці / У Тростянці люди погрожують перекрити дорогу через нестерпний сморід, що «виїдає очі»

Жителі Тростянця, що на Вінниччині, потерпають від нестерпного смороду. Неприємний запах тут з’явився більше року тому, після того, як Тростянецький спиртовий завод відновив роботу. Точніше - відколи на його базі запрацювало підприємство з виготовлення біоетанолу - складового компоненту спиртовмісного моторного палива.

Жителі Тростянця, що на Вінниччині, потерпають від нестерпного смороду. Неприємний запах тут з’явився більше року тому, після того, як Тростянецький спиртовий завод відновив роботу. Точніше, відколи на його базі запрацювало підприємство з виготовлення біоетанолу - складового компоненту спиртовмісного моторного палива.

Однак, два останніх місяці у селищі взагалі нічим дихати, люди скаржаться, що постійно кашляють, а сморід «виїдає очі». За словами голови Тростянецької ОТГ Людмили Червонецької, представники місцевої влади вже неодноразово зверталися до екологічної інспекції та інших інстанцій, однак вплинути на ситуацію так і не вдалося.

«Останній рік ведемо боротьбу із викидами, які здійснює підприємство у водойму Тростянецького заказника. Весною, як тільки зійшла крига, ми тоннами збирали дохлу рибу, керівництво заводу нам відмовилося допомагати. Підприємство працює на те, щоб нарощувати своє виробництво. Так, завод дає робочі місця, зрозуміло, такий інвестор нам потрібний на території Тростянця. Але власник підприємства, який живе в Америці, абсолютно не дбає про екологію.

Неприємний запах лише посилився. Ми писали листи на усі рівні до обласної екологічної інспекції, голови облдержадміністрації, в прокуратуру, Міністерство екології з приводу смороду. На жаль, на дії, які робить орган місцевого самоврядування -  селищна рада, ніхто не реагує. Як нам пояснили, необхідно, щоб це заважало громаді і скаржилися безпосередньо люди. Тому Тростянець сьогодні бунтує, люди збирають підписи і погрожують перекрити дорогу, аби привернути увагу до екологічної проблеми», - розповіла Людмила Червонецька.

На підприємство ні владу селища, ні місцевих депутатів не пускають. Були спроби відкрити кримінальне провадження по факту, однак, як каже голова ОТГ, все залишається на рівні розмов, а люди і надалі потерпають від смороду.

«Ми запрошували на зустріч директора підприємства Ігоря Мариняко, щоб він надав нам роз’яснення. Перша його фраза  - звертайтеся до суду і будемо судитися. Сказав, що в них є поля фільтрації, виїжджали туди, вони всі переповнені відходами, все бурлить. Підприємство знає, які потрібно бактерії підсаджувати, щоб знищити запах, як скидати, але нічого цього не робить. Ми чекаємо представників обласної екологічної служби і надіємося, що інспекторів пустять на територію заводу», - сказала Людмила Червонецька.

Як розповів NaПарижі, депутат облради, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур, він запропонував створити комісію при облдержадміністрації, щоб визначити походження неприємного запаху та вжити всіх заходів для його усунення.

«На підприємстві порушуються технології виробництва, недотримуються умови очистки і фільтрації безпосередньо на скидах відходів від виробництва спиртовмісних речовин. Нестерпний запах помітний весь час, з кожним днем ситуація ускладнюється, людям немає чим дихати. Тому сьогодні я звернувся до  в.о. голови облдержадміністрації Андрія Гижка, щоб створити робочу групу, до якої увійшли б представники департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, екологічної інспекції, Держпродспоживслужби та інших зацікавлених структур й  відповідальних органів.

Необхідно, щоб робоча група виїхати на місце і дала належну оцінку ситуації, яка склалася у Тростянці через роботу спиртзаводу. Адже керівництво підприємства не зважає на інтереси громади, не реагує на зауваження місцевої влади, депутатів, а робить все для того, щоб лише збагатитися», - сказав Геннадій Мазур.

Раніше NaПарижі повідомляв, що жителі Шаргорода через сморід із річки Мурашка вийшли на акцію протесту.