У Шаргороді презентують незвичну екскурсію містом і фестиваль з місцевим колоритом

Новини Вінниці / У Шаргороді презентують незвичну екскурсію містом і фестиваль з місцевим колоритом

У Шаргород Вінницької області за тиждень презентують інноваційну екскурсію-квест «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва». Місцеві пам’ятки мають привабити туристів не тільки як часточка історії Поділля. На базі заходу організатори хочуть «закласти камінь» для створення шаргородського музею єврейської культури. 

У Шаргороді Вінницької області за тиждень презентують інноваційну екскурсію-квест «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва». Місцеві пам’ятки мають привабити туристів не тільки як часточка історії Поділля. На базі заходу організатори хочуть «закласти камінь» для створення шаргородського музею єврейської культури. 

Як кореспонденту Укрінформу повідомив куратор проєкту, голова ГО «Шаргород Рафінад» Григорій Саулко, Шаргород має величезну багатонаціональну історико-культурну спадщину і потенціал, який дозволяє перетворити місто на потужний туристичний та культурний центр.

Наразі у невеличкому Шаргороді розташовані доволі цікаві історичні пам’ятки: костел Святого Флоріана XVI ст., Свято-Миколаївський чоловічий монастир XVIІ-XIX ст., синагога XVІ ст., штетл, замок Замойського із залишками міських мурів та сторожової вежі, а також нинішнє надбання - Центр сучасного мистецтва «Шаргород Рафінад».

Мерія, залучившись підтримкою місцевих краєзнавців та фахівців із гейміфікації, розробила інноваційну екскурсію-квест «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва». А його презентація пройде 11 жовтня. На кожній локації маршруту відбуватиметься мініфестиваль, що характеризуватиме окремий об'єкт культурної спадщини міста.

Наприклад, на даху синагоги гратиме скрипаль, а на території колишнього цукрового заводу відбудеться вистава просто неба Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Садовського «Хелемські мудреці».

Відомо, що даний проект здобув підтримку Мінкульту в рамках конкурсу «Малі міста – великі враження», та розрахований на туристів як з України, так і з-за кордону, він буде цікавим для усіх соціальних та вікових груп. Захід передбачає створення та презентацію інноваційного туристичного продукту - екскурсії-квесту «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва» на базі міста Шаргород Вінницької області.

Кошти, отримані за рахунок збільшення туристичного потоку, частково спрямовуватимуть на реставрацію та утримання об’єктів культурної спадщини.

Крім того, в ході проекту планується розробити концепт музею штетлу (музею єврейської культури міста) і створити центр крафтових мистецтв на базі «Шаргород Рафінад».

Ірина Заіковата

4 жовтня, 2019