У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціни

Новини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціни

Ні для кого не секрет, що з приходом холодів кількість захворювань на грип та ОРВІ збільшується значними темпами. Тому, аби вберегти себе від грипу, усі охочі вінничани можуть вберегти себе завдяки вакцинуванню від різних штамів грипу, які очікується цієї зими. Завдяки програмі міської ради «Стоп грип», яка вже четвертий рік поспіль діє у Вінниці, платитимуть за вакцинування вінничани та жителі області лише пів ціни.

Ні для кого не секрет, що з приходом холодів кількість захворювань на грип та ОРВІ збільшується значними темпами. Тому, аби вберегти себе від грипу, усі охочі вінничани можуть вакцинуватися від різних штамів грипу, які очікуються цієї зими. Завдяки програмі міської ради «Стоп грип», яка вже четвертий рік поспіль діє у Вінниці, платитимуть за процедуру вінничани та жителі області лише пів ціни.

Як повідомили на сайті Вінницької міської ради, програма «Стоп грип» спрямована на зниження динаміки поширення вірусу серед вінничан та подолання його наслідків. Вона передбачає безкоштовну вакцинацію дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування. Всі інші вінничани можуть придбати її за 50%-ю знижкою.

Також, Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) вже забезпечені експрес-тестами, за допомогою яких можна визначати, чи є в організмі вірус і якої групи.

Директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш розповів, що за підтримки міського голови Сергія Моргунова та депутатського корпусу були виділені кошти на заходи програми на цей період, враховані особливості минулих років і залучено до цієї програми сімейних лікарів і приймальні відділення. Також планується наступного разу залучати до цієї програми лікарів, які працюють як приватні підприємці, аби вони також здійснювали профілактику грипу.

Кожен сезон грипу найчастіше розпочинається зі Східної Азії, Австралії, Нової Зеландії, де виявляються нові штами вірусу. Всесвітня організація охорони здоров’я передає їх фармацевтичним фірмам, які виробляють відповідні вакцини, однак у цьому році ВООЗ затримались з передачею даних штамів вірусу, тому виробництво вакцин загальмувалося. Україна в 2019 році передбачила 500 тисяч вакцин, що виробляються під попереднє замовлення. Перші партії вакцин вже пройшли тестування та контроль і знаходяться в мережі аптек, в тому числі і у вінницьких.

Відомо, що цього епідемічного сезону для Північної півкулі прогнозують такі штами вірусів грипу: вірус, подібний до A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09; вірус, подібний до A/Kansas /14/2017 (H3N2); вірус, подібний до B/Соlorado/06/2017 (лінія В/Victoria/2/87); вірус, подібний доB/Phuket/3073/2013 (лінія В/Yamagata/16/88).

Для вакцинації пропонують два вакцини «Ваксігрип» та «ДжіСі Флю». В рамках міської програми «Стоп грип» її можна придбати за пів ціни. Адже, з 2014 року кількість вінничан, які провакцинувалися збільшилась в десять разів. У 2014 році було лише 432 людини, а у 2018 році вже 5,5 тисяч.

Як каже завідувачка кафедри інфекційних хвороб ВНМУ, професорка Лариса Мороз, діагностувати грип маємо можливості ще на первинній ланці, яка забезпечена міською радою швидкими тестами. Якщо подивитись на статистику летальних випадків від вірусних пневмоній, то у 2015-2016 роках було п’ять таких смертей, а з впровадженням програми «Стоп грип» ми не маємо з 2016 року жодного летального випадку. Я думаю, це основний результат програми».

Завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ, професорка Ірина Незгода розповіла про особливості захворювання на грип у новонароджних дітей та дітей до 18 років:

«Для дітей Грип страшний тим, що за досить невеликий проміжок часу малеча може захворіти та загинути від ускладнень. Температура сягає 38-40 градусів, захворювання починається дуже гостро. На перший план виступають симптоми інтоксикації. Дитина стає кволою, виникає головний біль, діти старшого віку скаржаться на неможливість повернути очними яблуками, скроневі болі. При грипозній інфекції виникає м’язовий біль, який характерний лише для цієї інфекції. Маленька дитина буде дуже неспокійна. Якщо виникає висока температура, потрібно, щоб батьки викликали лікаря, бо у дітей імунітет нестійкий і швидко виникають ускладнення: нейротоксикоз, менінгіт, менінгоенцифаліт, пневмонія, стеноз гортані, коли дитина може задихнутись. Тому дуже важливо викликати лікаря. При підвищенні температури не потрібно використовувати аспірин, обтирання оцтом, спиртом. Потрібно пити багато води, повітря має бути зволожене в кімнаті. Важливо, що зараз у жовтні, та в першій неділі листопаду можна застосовувати вакцини, їх у нас достатньо. Перед вакцинацією дитину обов’язково повинен оглянути лікар. Щеплення робиться дітям починаючи з 6 місяців. Це єдиний метод, який дає можливість запобігти летальному випадку».

«Найважливіше – не залишайтесь сам на сам з проблемою. Якщо виникли сумніви щодо вашого здоров’я, зверніться обов’язково до лікаря. Не варто купувати вакцину самому та зберігати її в кишені, чи будь-де. Вакцину ви можете придбати лише після того, як вас оглянув лікар, виписав рецепт та скерував за певним маршрутом. Найпростіший та найдешевший спосіб вберегти себе від грипу – вакцинація. Самолікуванням ви можете не лише даремно викинути гроші, а й згаяти час і пропустити, так зване, «терапевтичне вікно», коли спеціаліст може ефективно і швидко вас вилікувати. На сьогодні міська комунальна аптека закупила дві з половиною тисячі доз вакцини «ДжіСі Флю». В кінці жовтня, на початку листопада має надійти «Ваксігрип». У Вінниці передбачено кошти на 10 тисяч щеплень. Минулого року було більше 5500 щеплень, ми передбачаємо, що свідомі вінничани звернуться зробити цю процедуру. Якщо фінансовий ресурс використаємо, у нас є домовленість з міським головою, що ми докупимо цю вакцину. З вчорашнього дня пацієнтам вже проводять вакцинацію. Кожна партія може мати різну ціну. Зараз «ДжіСі Флю» коштує близько 260 гривень, а 50 % - це 130 гривень», – зазначив Олександр Шиш.

Новини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціниНовини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціниНовини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціниНовини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціниНовини Вінниці / У сезон захворювань на грип вінничан вакцинуватимуть за пів ціни