У селі на Вінниччині хочуть відкрити музей польсько-українському торбаністу, автору пісні «Гей, соколи» Тимку Падурі

Новини Вінниці / У селі на Вінниччині хочуть відкрити музей польсько-українському торбаністу, автору пісні «Гей, соколи» Тимку Падурі

У Махнівці Козятинського району хочуть відкрити музей польсько-українському поетові і музиканту, торбаністу, Томашу Падурі.Як повідомила директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, ініціаторами його створення стала місцева громада, після того , як у селі віднайшли могилу автора відомої пісні «Гей, соколи».

У Махнівці Козятинського району хочуть відкрити музей польсько-українському поетові і музиканту, торбаністу Томашу Падурі. Як повідомила директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, ініціаторами його створення стала місцева громада, після того, як у селі віднайшли могилу автора відомої пісні «Гей, соколи».

За її словами, поки що обговорюється чи це буде повноцінний музей, чи експозиція присвячена Тимку Падурі. Попередньо нова екскурсійна родзинка Вінниччини буде в місцевій музичній школі.

«До нас звернулися за методичною допомогою, але звичайно, коли відкриття і яким буде музей, залежатиме і від коштів. Адже фінансування буде йти з місцевих бюджетів. Ми вже знайшли документи - це архівні матеріали, які будуть виставлені в майбутньому музеї. Складніше буде з експонатами», - каже Катерина Висоцька.

Раніше NaПарижі повідомляв, що у селі Махнівка Козятинського району мають наміри поставити пам'ятник українсько-польському поетові і музиканту, автору пісні «Гей, соколи» Томашу Падурі. Над ескізами монумента працює Заслужений художник України, лауреат Шевченківської премії Юрій Козерацький. Скоріш за все пам’ятник буде встановлений біля Махнівської музичної школи, де за даними істориків тривалий час жив Томаш Падура.