У пошуках восьмого Шевченка, або чому нардепу Кривенку не віддали зникле погруддя?

Новини Вінниці / У пошуках восьмого Шевченка, або чому нардепу Кривенку не віддали зникле погруддя?

Урочисте відкриття монумента «Дерево свободи» на честь загиблих на Майдані 23 лютого у Вінниці дещо затьмарило тему місцевих пам’ятників Шевченку. Однак, загальноміський «квест» з пошуку Кобзарів, які розташовані у публічних місцях, триває.

Урочисте відкриття монумента «Дерево свободи» на честь загиблих на Майдані 23 лютого у Вінниці дещо затьмарило тему місцевих пам’ятників Шевченку. Однак, загальноміський «квест» з пошуку Кобзарів, які розташовані у публічних місцях, триває.

Нагадаємо, донедавна ніхто з вінничан не знав точної кількості пам’ятників. NaПарижі запропонувало містянам почати «пошукові роботи». У грудні наше видання писало про п’ять Шевченків.

Умовно першим можна вважати погруддя біля школи №30, що на вул. Стрілецькій, другим - у школі №20, що на вул. Чумацькій. Третє погруддя прикрашає територію обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та похилого віку на Хмельницькому шосе. Четвертим є скульптурна композиція молодого Тарса з дітьми на однойменній площі. П’ятий бюст з майдану Небесної Сотні «перебрався» до 22-ої школи, що на вул. Д. Нечая.

Місцеві пошуковці знайшли погруддя Шевченко на території штабу Повітряних сил, що на вул. Стрілецькій. На жаль військовослужбовці не можуть пригадати, коли саме його встановлено. Це шостий пам’ятник.

А щодо сьомого, то його встановлено в ніші на першому поверсі обласного муздрамтеатру ім. М. Садовського, майже поруч з Пушкіним, Франком та іншими відомими письменниками.

Звісно, до 24 лютого на майдані Небесної Сотні стояв ще один бюст Шевченко. Умовно восьмий. Під час прибирання огорожі навколо «Дерева свободи» погруддя з «сучасних матеріалів», яке належить нардепу-«рухівцю» Павлу Кишкарю, начебто «зникло».

Свідки, які біля 4.00 були на майдані, бачили, як «невідомі» завантажили бюст на «Газель» та вивезли в бік Хмельницького шосе. Більш того, очевидці на умовах конфіденційності розповіли NaПарижі, що дорогою вантажівка навіть загубила Шевченка. Він випав… Водій іншої автівки навіть наздогнав вантажівку, щоб розказати про втрату. Втім за бюстом повернулися і відвезли його на територію комунального підприємства, розташованого неподалік саме цієї магістралі.

Пізніше головред «Власно.info» та очільниця міського осередку партії «Народний контроль» Ольга Малиновська через Facebook запропонувала за повернення погруддя «1 млн у.о.». Пояснень щодо одиниць виміру мільйона вона не надала.

По обіді до Вінниці, як і попереджало наше видання, завітав депутат та голова «Народного руху» Віктор Кривенко. Начебто йому, як представнику власника, мали б віддати «восьме» погруддя Шевченка.

Принаймні, такий варіант був би логічним. Як запевняє вінницькій «рухівець» Михайло Сіранчук, очільник партії залишив у поліції заяву, разом з юристом збирає матеріали щодо «зникнення» бюсту Шевченка, щоб у правовій площині відстоювати інтереси однопартійців. Але чому Кривенку не віддали погруддя, йому не відомо. Мабуть через незначні пошкодження під час руху до місця, куди відвезли на «відповідальне зберігання», чи небажання нардепа забирати майно.

Подальші події можуть розвиватися за кількома сценаріями. Ті, хто за останні чотири роки звик збиратися на майдані Небесної Сотні, щоб критикувати владу, вважають себе ображеними через зникнення їхнього пам’ятника. Їм потрібен бюст саме там.

М. Сіранчук не виключає, що коли їм повернуть «восьмого» Кобзаря він стоятиме на майдані. Можливо, що доведеться ставити інше погруддя. Умовно «дев’яте». Теоретично. Пан Михайло каже, що так питання поки не стоїть. Його однодумці розраховують на зниклий бюст.