У поліції повідомили, чому діти тікають з дому

Новини Вінниці / У поліції повідомили, чому діти тікають з дому

Кількість дітей, що тікають з дому, постійно збільшується. У поліції підрахували, що з початку року на Вінниччині зафіксовано 212 фактів зникнення дітей та підлітків. З них 211 були знайдені та повернуті рідним.

Кількість дітей, що тікають з дому, постійно збільшується. У поліції підрахували, що з початку року на Вінниччині зафіксовано 212 фактів зникнення дітей та підлітків. З них 211 були знайдені та повернуті рідним. На жаль, одна дівчина загинула – NaПарижі повідомляв про цю трагедію.

Що спонукає дітей залишати рідну домівку та відправлятися у «мандри», наражаючи себе на небезпеку та змушуючи переживати своїх рідних? На нещодавній прес-конференції, яку влаштували у поліції, йшлося про причини цієї болючої проблеми.

У більшості випадків тікають з дому підлітки з проблемних родин – віком 14-16 років. 

«На фоні емоційного стресу діти, особливо в підлітковому віці, здатні на будь-які необдумані вчинки. Вона наражають себе  на небезпеку, не знаходячи розуміння і підтримки, в першу чергу, у своїх батьків. Подолання  дитячої бездоглядності – проблема, яка вирішується комплексно, у співпраці з  службою у справах дітей, психологами. І найстрашніше, коли ми не можемо достукатися до батьків, роль яких у вихованні дитини визначальна», – зазначила начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП у Вінницькій області Людмила Кузнєцова.

Тікають же діти з дому, зауважила Л. Кузнєцова, насамперед, через байдужість батьків, відсутність довіри і спілкування, фізичне та психологічне насилля в сім’ї. До речі, за фактами неналежного виконання обов’язків з виховання дітей з початку року складено майже 1,5 тис. протоколів – на батьків та тих, хто їх замінює.

Є ще кілька причин. Скажімо, залишити домівку інколи дітей змушує надмірна опіка батьків. А буває, що підлітки прагнуть самостійного життя. Саме це й спонукає декого з них піти з дому.
 

Юрій Ярмощук

4 жовтня, 2018