У МОЗ розповіли, як у Вінниці хворі отримують безоплатну допомогу при хворобах серця

Новини Вінниці / У МОЗ розповіли, як у Вінниці хворі отримують безоплатну допомогу при хворобах серця

Інфаркт міокарда можна попередити завдяки вчасній діагностиці. Зокрема, коронарографія дозволяє виявити, на якому рівні і в якій судині порушений кровообіг серцевого м'яза, та визначити тактику лікування.

Інфаркт міокарда можна попередити завдяки вчасній діагностиці. Зокрема, коронарографія дозволяє виявити, на якому рівні і в якій судині порушений кровообіг серцевого м'яза, та визначити тактику лікування. Лікування пацієнтів у гострому стані оплачує держава. В усіх інших випадках ангіографію та подальшу операцію зі стентування оплачує пацієнт. Про це повідомляє прес-служба МОЗ. Водночас, за даними Міністерства у деяких регіонах діють програми, що покривають витрати на планове обстеження і лікування, наприклад, на Вінниччині.

«У 2018 році 650 коронографій для вінничан провели на ангіографі, придбаному за кошти спільного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров'я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Вінницькій області. Усі дослідження та процедури стентування для пацієнтів були безоплатними», - йдеться у повідомленні.

За словами головного лікаря Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології Володимира Гладких, на Вінниччині існує реєстр пацієнтів з ішемічною хворобою серця.

«Наразі у ньому майже 5000 людей. Сімейні лікарі та кардіологи визначають ступінь важкості захворювання, і ті, хто має найвищий ризик, їде до нас на безкоштовні коронарографії. Майже у кожного третього ми виявляємо потребу у стентуванні коронарних судин. Закупівля стентів також фінансується у межах Проекту», - зауважив Володимир Гладких.

Цього року в рамках спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» для Вінницького кардіоцентру придбали сучасні стенти з покриттям, яке запобігає утворенню грубих рубців всередині артерій. Наразі вже на безоплатній основі простентовано майже 100 жителів області.

У МОЗі нагадують, що останні два роки в Україні діє урядова ініціатива надання безкоштовної допомоги при ургентних випадках настання гострого інфаркту міокарда. Завдяки цій програмі, якщо пацієнт із гострим інфарктом (найбільш небезпечною серцевою патологією) потрапляє до кардіоцентру, йому безкоштовно проводять коронарографію та стентування.

Процедура стентування займає трохи більше години. Після операції хворий не мусить кілька тижнів лежати у стаціонарі під наглядом лікарів. Пацієнта виписують за декілька днів, і він може одразу повернутися до активного способу життя.

Фото з сайту МОЗ.