У мерії Вінниці відповіли на петицію щодо заборони використання пластикових пакетів в магазинах

Новини Вінниці / У мерії Вінниці відповіли на петицію щодо заборони використання пластикових пакетів в магазинах

Якщо вінничани називають своє місто «європейським», а Україна обрала «європейський» вектор розвитку, суспільство вимагає впровадження відповідних норм. Мабуть тому петиція вінничанина Ярослава Супруна щодо заборони використання пластику у торгівельній мережі від 4 березня стрімко набрала 600 електронних підписів при 350 необхідних. Відповідь мерії Вінниці на неї прогнозована. У повноваженнях місцевої влади лише порадити підприємствам відмовитися від шкідливих засобів.

Якщо вінничани називають своє місто «європейським», а Україна обрала «європейський» вектор розвитку, суспільство вимагає впровадження відповідних норм. Мабуть тому петиція вінничанина Ярослава Супруна щодо заборони використання пластику у торговельній мережі від 4 березня стрімко набрала 600 електронних підписів при 350 необхідних. Відповідь мерії Вінниці на неї прогнозована. У повноваженнях місцевої влади лише порадити підприємствам відмовитися від шкідливих засобів.

Нагадаємо, автор петиції зазначив, що «дешевизна, простота і надійність змушує сотні тисяч громадян користуватись (пластиковими пакетами) щодня». Проте він підкреслив, що «шкода від них для довкілля та самих людей колосальна». Пластик розкладається «сотні років, виділяючи при цьому шкідливі речовини», до того ж «їх не можна ні переробити (забруднені пакети неможливо використати для переробки), ні спалити (при згорянні виділяють небезпечні діоксинові сполуки)». Також саме «різного роду пакети та упаковки становлять левову частку сміття, що валяється повсюду та спотворює вигляд нашого міста».

За прикладом «цивілізованих країн світу» він запропонував відмовитися від вироблення та використання шкідливих пластикових пакетів і заборонити «у Вінниці продаж та використання пластикових пакетів у пунктах роздрібної торгівлі та рекомендувати їм перейти на екологічні види тари, наприклад паперові пакети, полотняні еко-сумки, тканинні мішечки тощо».

У мерії відповіли 18 березня. Якщо коротко, то місцева влада пояснила, що обмежена у повноваженнях втручатися у господарську діяльність сфери торгівлі. Проте можливо буде прийнято рішення рекомендаційного характеру щодо заборони використання пластику в закладах торгівлі.

Макс Мельник

18 березня, 2019