У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)

Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)

Ситуація навколо Тростянця Вінницької області лише набирає обертів. Після того, як з’ясувалося, що у Вінницькій ОДА підписали паспорт на бардополя скандального спиртзаводу, в мережу виклали світлини наслідків виробництва. А вони вже тягнуть на міжнародний скандал…

Ситуація навколо Тростянця Вінницької області лише набирає обертів. Після того, як з’ясувалося, що у Вінницькій ОДА підписали паспорт на бардополя скандального спиртзаводу, в мережу виклали світлини наслідків виробництва. А вони вже тягнуть на міжнародний скандал…

У Facebook–групі «Мій Тростянець» Андрій Тєрєхов «проілюстрував», як місцевий спиртзавод знищив територію навколо пам’ятника загиблим на початку ХХ сторіччя євреям. Він зазначив, що біля братської могили були висаджені берези, але отрута з викидів підприємства їх вбила. Автор зазначив, що отруйна речовина барда знищує все живе не тільки на землі, її випари теж саме роблять в організмі людини. За його словами, це приклад неповаги до пращурів та сьогоднішніх мешканцям селища.   

Місцевий житель у соцмережі докладно «розклав по поличках» порушення щодо діяльності не тільки спритзаводу, а й виробництва, яке на його території проводять орендарі. Він зазначив, що земля держпідприємства, яке вже 10 років перебуває у стадії банкрутства, передана в оренду «без будь-яких будівель, а насправді передано і будівлі, і обладнання для виробництва».

«В Держреєстрі у 2018 році є липовий запис, де вже новим господарям цих будівель привласнені номери… Тростянецькій спиртзавод працював 2,5 року і виготовляв продукт без належних документів, а саме без паспорта на бардополя, який лише нещодавно виписали», - зазначає А. Тєрєхов у мережі.

Він наголошує на тому, що вже підписаний паспорт не відповідає нормам закону. Цей факт чоловік пояснює тим, що «за умовами» для отримання паспорту «зобов'язані робитися спроби підземних вод, проби не робилися, тому як свердловини вже давно стоять сухими». Тростянчанин вказує на те, що очільник департаменту АПК М. Ткачук не зміг знайти в Україні лабораторію для аналізу барди, і без цього обов’язкового дослідження підписав паспорт на бардополя.  

«Поля фільтрації вже як такі заборонено використовувати для зберігання відходів. Відходи за законом зобов'язані не зберігати, а утилізувати. І це є умовами паспорту… Біля пам'ятника історії на відстані 5 метрів знаходяться відходи, і це чергове порушення законодавства. Якщо вже є поля фільтрації, то вони повинні охоронятися і бути обгороджені, чого не було і немає і не буде. Магістраль, по якій йде барда, проходить по землях селищної ради, на що немає жодного документа. Ні завод, ні «орендар» не платять податки в бюджет селища. Проти народу, «який доводить свої права, державне підприємство відкриває кримінальні справи», - навів аргументи А. Тєрєхов, вказуючи, що їх наваго більше.

Звісно, більшість з них є «місцевими», адже страждають мешканці райцентру. А от випадок з монументом на місці загибелі сотень євреїв може стати приводом до міжнародного скандалу, оскільки ті ж березки, що загинули через отруту, висаджували громадяни різних держав.

Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)Новини Вінниці / У мережі виклали світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям (ФОТО)