У ладижинському храмі знайшли російські «триколори». Місцевий священик чекав на «своїх»?

Новини Вінниці / У ладижинському храмі знайшли російські «триколори». Місцевий священик чекав на «своїх»?

Поки окремі російські та нібито українські медіа розповсюджують відео зі священиком УПЦ МП Євгенієм Воробйовим, на якому той жаліється через «утиски» та те, що залишився без храму у Ладижині, стало відомо про нові деталі його «місіонерської діяльності». Віряни ПЦУ у приміщенні релігійної споруди, яку тривалий час незаконно утримували прихильники УПЦ МП, випадково знайшли російські «триколори», DVD-диски та календарі з молитвами «за Росію».

Нагадаємо, у листопаді минулого року більшість парафіян Свято-Казанського храму на зборах підтримали перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Місцева релігійна громада не тільки пройшла реєстрацію, а й оформила на себе культову споруду, яка, як виявляється, була «нічийною» з 2012 року.

Також людей обурювала відверта проросійська позиція місцевого священика. Ба більше, протоієрей Євгеній Воробйов навіть свого сина після початку війни відправив вчитися до Санкт-Петербургу.

Не зважаючи на відсутність законних підстав, нечисленні прихильники УПЦ МП «на знак протесту» вирішили утримували територію будівлі. Фактично з юридичної точки зору вони захопили храм.

Група прихильників ПЦУ намагалась відновити справедливість ще 28 грудня. Задля уникнення силового протистояння, тоді законні власники так і не потрапили у будівлю.

«Зо два десятки місцевих мешканців чекали на «руський мир», хоча живуть в Україні. Вони і не приховують своє «ставлення» до всього українського. Пригадую, як ми прийшли з українським прапором до огорожі, то вони підняли галас, що його тут не треба», - розповів NaПарижі голова релігійної громади храму ПЦУ Михайло Бондаренко.

Грудневий інцидент став черговим «лакмусовим папірцем» для громади.

«З прапором до Верховної Ради або до міської. А до церкви – з Богословом», - саме такими фразами оперували прихильники Московського патріархату, коли містяни прийшли до огорожі з держпрапором.

Лише ранком 9 січня у Ладижині віряни ПЦУ повернули собі релігійну споруду попри погрози щодо застосування сили з боку Московського патріархату.

Опинившись у приміщенні храми, містяни були шоковані побаченим. Вони ніби опинились у російській глибинці, адже стіни «прикрашали» декілька ікон імператорської родини Миколи ІІ та російських патріархів, які жодним чином не пов’язані з Україною. Окрім релігійних книг з пропагандою «руського миру», у дзвіниці ладижинці знайшли купу каміння, яке, можна припустити, дехто з МП збирався кидати на голови «невірних».

«Днями у храмі ми випадково знайшли ще й російські прапорці. Вони випали із серванту, де зберігались різи. Звісно, ми передбачали, що подібне може бути у приміщенні. Адже священик Євгеній Воробйов пишається тим, що його син навчається у Росії у той час коли наші хлопці гинуть, стримуючи російських окупантів, а цивільне православне населення у прифронтових містах і селах постійно потерпає від ракетних ударів та артилерійських снарядів росіян», - зазначив Михайло Бондаренко.

До речі, жителі міста припускають, що саме син священика сприяв появі на російських телеканалах провокативного за змістом відео про події у Ладижині.

«Складно повірити, що після майже двох років повно масштабної війни, стількох страждань, у нас є земляки, які досі чекають на «руський мир». Це і педагоги, і лікарі. Їх не багато. Але це жахливо… Вони вчать дітей», - зауважив очільник релігійної громади.

Зокрема мова про Максима Козачка, керівника організації «Юний десантник» і  Олександра Мриха, очільника «Військово-спортивного клубу «Рейд»

Між іншим, «російський скарб» у ладижинському храмі не обмежився іконами, календарями, літературою та «триколорами». Для кращого засвоювання пропаганди «руського миру» там використовувались і візуальні джерела. Містяни знайшли підбірку DVD-дисків з пропагандистськими фільмами про Росію і «місце» України. Все у стилі Оксани Марченко, дружини зрадника та кума Путіна Віктора Медведчука, якого у 2022-му обміняли…

Наразі український прапор таки встановлено на дзвіниці. Символічно. На знак того, що і Ладижин, і храм – це Україна. Були, є та будуть. А місце «триколорів» на смітнику чи у залі суду, коли потрібно пред’явити речовий доказ зрадникам, колаборантам і «ждунам», які чекають на «своїх».