У Козятині триває виставка унікальних мініатюр дерев’яних церков

Новини Вінниці / У Козятині триває виставка унікальних мініатюр дерев’яних церков

Чотири макети дерев’яних церков заввишки 1 м прикрашають фойє музею історії Козятина в рамках виставки «Великодній дивосвіт». Автор витворів – різьбяр Микола Шкрабій зі села Блажіївки.

Чотири макети дерев’яних церков заввишки 1 м прикрашають фойє музею історії Козятина в рамках виставки «Великодній дивосвіт», яку відкрили 6 квітня. Автор витворів – різьбяр Микола Шкрабій зі села Блажіївки.

У більшості райцентрів перед Великоднем місцеві майстри намагаються продемонструвати свої роботи. Зазвичай вони представляють писанки, зроблені за давніми технологіями. У козятинському музеї 29 авторських робіт виставила майстриня з Глухівців. Але особа уваги присутніх на відкритті виставки була прикута до макетів церков.

Зазначимо, українські дерев'яні храми – прекрасні і автентичні пам'ятки, в яких, напевно, найбільше виражені національні риси архітектури. Козацькі церкви Лівобережжя та Поділля майже не збереглися. Ті, що є не мають аналогів у світі.

Вони відомі лише обмеженому колу фахівців та аматорів, залишаючись поза увагою внутрішнього туризму, та й суспільства взагалі. Пожежі, замокання, навмисне знесення через міжконфесійні суперечки, варварське обшивання бляхою і пластиком скорочують число унікальних пам’яток. Автори мініатюр намагаються популяризувати цей вид архітектури через виставки.

Олег Верлан

8 квітня, 2018