У Козятині отруїлося 42 людини. Жахаючі факти про умови приготування харчів у постачальника для шкільних їдалень (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Козятині отруїлося 42 людини. Жахаючі факти про умови приготування харчів у постачальника для шкільних їдалень (ВІДЕО)

Ситуація навколо отруєних дітей та дорослих у Козятині гримить на всю Україну. Станом на 16 вересня на лікарняних ліжках перебуває 42 людини. У Козятинській лікарні палати переповнені. Медики зазначають, що пацієнти захворіли на сальмонельоз. Неофіційно NaПарижі вдалося дізнатися, в яких умовах готовили страви на підприємстві, що забезпечувало харчами кілька учбових закладів Вінниччини.

Ситуація навколо отруєних дітей та дорослих у Козятині гримить на всю Україну. Станом на 16 вересня на лікарняних ліжках перебуває 42 людини. У Козятинській лікарні палати переповнені. Медики зазначають, що пацієнти захворіли на сальмонельоз. Неофіційно NaПарижі вдалося дізнатися, в яких умовах готували страви на підприємстві, що забезпечувало харчами кілька учбових закладів Вінниччини.

Як раніше писав NaПарижі, учні та персонал ЗОШ №2 Козятина отруїлись під час обіду в шкільній їдальні 10 вересня. Незабаром у вінницькій поліції повідомили, що за цим фактом розпочато кримінальне провадження. Якщо вину постачальника їжі доведуть, йому загрожує обмеженням волі на строк до трьох років.

Втім офіційної інформації щодо масового отруєння на сайті ГУ Держпродспоживслужби наразі немає. Саме тому редакція змушена використовувати неофіційні відомості з власних джерел у службі та безпосередньо у Козятині.  

Отже, станом на 16 вересня у місцевій лікарні перебувало 42 отруєних. Серед хворих 35 школярів із ЗОСШ№2. Госпіталізовано також по одній дитині з міської школи №3 та школи №9. Лікарі та хворі припускають, що причиною отруєння стало вживання курячих битків. Можливо, вони були недосмаженими або зіпсувалися під час доставки. Окрім дітей захворіло п’ятеро дорослих.

Також майже всі пацієнти лікарні вживали кашу. Але сальмонела «перебуває» винятково у білковій їжі, тому заразитися гарніром постраждалі не могли. Версію з курятиною фахівці вважають найбільш логічною.

За даними власних джерел, до шкіл приготовлена їжа постачалася з цеху місцевої фірми «Юність». Саме це підприємство свого часу виграло тендер на забезпечення продуктами харчування учнів молодших класів та пільговиків трьох учбових закладів – міські школи №№2 і 3, а також розташовану за межами райцентру школу №9 і її Іванковецьку філію.

Підприємство вже перевірили. Інспекція нібито виявила численні порушення. Зокрема неналежні умови зберігання харчової сировини та ігнорування правил приготування харчів. Навіть після інциденту працівники не почали мити посуд, і перевіряючі застали його жирним.

Виявила порушення інспекція й у температурному режимі. В холодильних та морозильних камерах його не контролюють. Тобто їжа може зіпсуватися навіть на виробництві. Також джерело повідомило, що в цеху відсутні дезінфекційні засоби.

Щодо транспортування страв, то в інспекторів теж існують зауваження. В автомобілі, яким везуть готові харчі до їдалень, немає холодильного обладнання.

"Родзинкою" серед порушень джерело видання вважає засилля тарганів в цеху. За його словами, комахи вільно розгулюють по кухонному обладнанні та харчах.

Обстежили інспектори і працівників підприємства. Взяли змиви з рук. Хоча про остаточні результати говорити зарано, але в одного зі співробітників закладу виділена сальмонела. Наразі «Юність» закрита, а дослідження тривають. Чекаємо на офіційну інформацію.

Видання готове розмістити офіційне спростування викладеного матеріалу фірмою, що забезпечувала харчами козятинські школи, у разі надходження такого спростування.

Олег Верлан

17 вересня, 2019