У Гайсинському районі перша церква перейшла до ПЦУ

Новини Вінниці / У Гайсинському районі перша церква перейшла до ПЦУ

Релігійна громада села Кузьминці Гайсинського району 5 лютого провела збори, де одноголосно прийняли рішення про перехід до Православної церкви України разом зі священиком. Саме 57-річний протоієрей Андрій Корнега, настоятель храму Святого Димитрія Солунського став ідейним натхненником приєднання до помісної церкви.

Релігійна громада села Кузьминці Гайсинського району 5 лютого провела збори, де одноголосно прийняла рішення про перехід до Православної церкви України разом зі священиком. Саме 57-річний протоієрей Андрій Корнега, настоятель храму Святого Димитрія Солунського, став ідейним натхненником приєднання до помісної церкви.

Як пише lada.fm, громада Кузьминець стала першою із 37 храмів Гайсинського району, які вирішили перейти до ПЦУ. Ще у неділю, 3 лютого, до села приїхав благочинний Гайсинського району Олег Дячина, він намагався відмовити людей проводити збори. Але селяни були одностайні у своєму бажанні.

«Ідея переходу в мене виникла ще 20 років тому. Однак, не було юридичної підстави. Церкву, яка не належала до Московського патріархату, вважали неканонічною. Не було підтверджувального документа. Тепер є Томос, - зазначив на зборах отець Андрій. - Я вже 14 років патріарха Кирила та його попередника Алексія ІІ з Російської православної церкви не поминаю в молитвах. Всі бачили по телевізору, в інтернеті, як освячували "Гради", кулемети і все інше. Як благословляли людей йти на нас війною і вбивати? Наша громада ще тоді вирішила — треба відмовитись їх згадувати».

Рішення про приєднання до ПЦУ одноголосно підтримали 120 представників громади.

Макс Мельник

10 лютого, 2019