У двох школах Шаргородського району на кір захворіло майже 30 школярів. У 99% дітей не було комплексу щеплень

Новини Вінниці / У двох школах Шаргородського району на кір захворіло майже 30 школярів. У 99% дітей не було комплексу щеплень

З початку осені кір набирає обертів. Лише у вересні на Вінниччині зареєстровано два спалахи захворювань на цю інфекційну недугу. У місті Шаргород в одній школі захворіли 15 дітей, 10 з яких першокласників, а у селі Лозове Шаргородського району інфекцію підхопили 13 учнів .

З початку осені кір набирає обертів. Лише у вересні на Вінниччині зареєстровано два спалахи захворювань на цю інфекційну недугу. У місті Шаргород в одній школі захворіли 15 дітей, 10 з яких першокласники, а у селі Лозове Шаргородського району інфекцію підхопили 13 учнів .

«На щастя летальних випадків і випадків із важкими ускладненнями, які загрожують життю дітей, немає. Чотири дитини були госпіталізовані в Шаргородську ЦРЛ, інші хворі середнього ступення важкості лікувалися дома. Так, в одній школі в першому класі захворіли всі діти, які були не щеплені. Захворіли також учні, які були не щеплені повністю, адже якщо діти щеплені в перший рік життя, але не вакцинувалися далі, вони також незахищені від інфекції на 100%.

До речі, з 15 дітей, які захворіли в одному навчальному закладі троє мають лише одне щеплення, всі інші не вакциновані. І причина не в медичних протипоказаннях, а у відмові батьків», - зазначила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Бондаренко.

За її словами, зупинити спалах можна лише вакцинацією тих дітей, які не хворіли і не щеплені.

«Найбільш ефективні  перші 3-4 доби, але в будь-який час після контакту з хворою на кір дитиною можна щепитися. Навіть якщо дитина вже отримала цей вірус. Якщо вакцинувати до «розгару» клінічної картини, перебіг корі буде легший. І так можна запобігти ускладнень. Ніякими антибіотиками кір не лікується, на жаль. Специфічно лікування проти вірусу корі немає. Тому всі медики так радять вакцинацію, щоб запобігти ризикам», - уточнила Тетяна Бондаренко.

Як наголосила начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Задорожна, Вінниччина сьогодні забезпечена вакциною проти кору на 100%.

«На сьогодні дефіциту вакцини, як це було ще у 2014 році - немає. Вінницька область на 100% забезпечена вакцинами, які відповідають календарю щеплень наших дітей. Всі вакцини, які надходять в Україну є сертифікованими і якісними та пройшли міжнародну оцінку. Сьогодні маємо більше 25 тисяч доз вакцини від корі, паротиту та краснухи. Вакцинуватися може не лише дитяче населення, але й доросле», - підкреслила Ольга Задорожна.

Саша Григоровська

18 вересня, 2018