Тимошенко до Вінниці завітала заради зустрічі з депутатом міськради. Хто на що здатний у місцевій «Батьківщині»?

Новини Вінниці / Тимошенко до Вінниці завітала заради зустрічі з депутатом міськради. Хто на що здатний у місцевій «Батьківщині»?

Про візит 6 березня кандидата у президенти Юлії Тимошенко до Вінниччини забули вже наступного дня. Звісно, у Вінниці відбулася Рада регіонального розвитку за участю прем’єра Володимира Гройсмана та кількох міністрів. Подія більш вагома… Приміром про «Батьківщину» у обласному центрі нагадували хіба що численні «передвиборчі» намети. Хоча й приводу для перебування у Вінниці лідерка партії має завдячувати безпосередньо депутату міськради Вадиму Кудіярову.

Про візит 6 березня кандидата у президенти Юлії Тимошенко до Вінниччини забули вже наступного дня. Звісно, у Вінниці відбулася Рада регіонального розвитку за участю прем’єра Володимира Гройсмана та кількох урядовців. Подія більш вагома… Приміром про «Батьківщину» в обласному центрі нагадували хіба що численні «передвиборчі» намети. Хоча й нагодою для перебування у Вінниці лідерка партії має завдячувати безпосередньо депутату міськради Вадиму Кудіярову.

Слід віддати належне Юлії Володимирівні. Вона є одним із трьох кандидатів, які мають шанси потрапити до другого туру, і розраховує на підтримку в усіх регіонах, зокрема на Вінниччині. Мабуть тому політик, окрім обласного центру, відвідала Іллінці, Ладижин і Тульчин. Якщо у невеличких містах для мітингів на підтримку Ю. Тимошенко людей збирали на зручні невеликі за розміром площі, то у Вінниці програма перебування була занадто стислою. Вечеря, відпочинок, сніданок і ранішнє підписання меморандуму з молодіжними організаціями.

Оточення лідерки «Батьківщини» навіть відмовилося від спілкування з пресою. Детальніше про причини того, чому журналістів запросили на брифінг, який навіть не був передбаченим у графіку Тимошенко, писав NaПарижі. Можна припустити, що такою була помста, зокрема й за виявлення вінницьких безробітних селян-«мільйонерів», які внесли по 150 тис грн у касу Юлії Тимошенко.

До речі, про інші міста Вінниччини. Оскільки в Іллянцях мешкає 11 тисяч, у Тульчині - 17, а у Ладижині – 23 тисячі людей, звісно зібрати «півтисячі» прихильників важко. Тому їх «підвозили», і за кортежем кандидатки у президенти з Вінниці та кількох районів рухалася колона автобусів.

Хоча про візит Юлії Володимирівни знали заздалегідь, організація мітингів не була «на висоті». Приміром, у Тульчині захід відбувся на площі біля Свято-Різдва Христова кафедрального собору УПЦ МП (РПЦУ), де зазвичай править служби митрополит Іонафан, відомий своїми проросійськими поглядами. Можливо, так фен-шуй вимагає… Чи благословив владика таке «сусідство», достеменно невідомо.

Але повернемося до суто вінницьких подій. Офіційний сайт політичної патрії «Батьківщина» радо відзвітував, що у Вінниці лідерка партії підписала Меморандум про співпрацю з лідерами 16 молодіжних, студентських та спортивних громадських організацій Вінниччини.

Власне, ось він:

Не будемо вдаватись до аналізу цього відносно популістського передвиборчого документу, опис якого на сайті партії займає більше місця, ніж текст самого Меморандуму. Інша справа, хто був підписантом.

Отже, головною фігурою події безпосередньо є Вадим Кудіяров, як голова вінницької ГО «Батьківщина молода», депутат міськради від «Батьківщина». Його легко впізнати на світлині. Інформація про організації взята з державних реєстрів та системи YouControl.

ГО «Молодіжний центр європейських ініціатив» (ЄДРПОУ 39181225), засновниками якої є Артюхов Олексій Олександрович та Кудіяров Вадим Ігорович. Підписант – Микола Надибський, якого з В. Кудіяровим об’єднує ще кілька разом заснованих ГО.

Далі – товариш В. Кудіярова, президент ФК «Нива-В» Дмитро Рогозюк, який у Меморандумі з Тимошенко фігурує як Регіональний керівник Української федерації змішаних бойових мистецтв у Вінницькій області. Власне, сам ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "УКРАЇНСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ЗМІШАНИХ БОЙОВИХ МИСТЕЦТВ" У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ (ЄДРПОУ  42747164) зареєстрований за колишньою адресою Вадима Кудіярова, ще до того депутат міськради придав собі квартиру в іншому районі.

Димтро Рогозюк – один із найбільших вінницьких спонсорів Юлії Тимошенко. Як зазначає Vinnytsia.today, він пожертвував лідерці партії 150 тисяч гривень. Правда, звідки такі гроші з’явились у самого Рогозюка, виданню з’ясувати не вдалося.

Ще один спонсор Юлій Тимошенко – підприємець Дмитро Сіденко. Він зробив внесок до партійної каси у сумі 48 500 гривень. Меморандум із Юлією Тимошенко він підписав від імені ГО «Подільський яструб».

Наступна організація-підписант - БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФОНД ВІДРОДЖЕННЯ ФУТБОЛУ" (ЄДРПОУ 39212242). Засновник – Олексій Артюхов, керівник та підписант – Вадим Кудіяров.

ГО «Вінницька асоціація студентів» (ЄДРПОУ 42842545), яка підписала Меморандум із Тимошенко, взагалі створена 25 лютого 2019 року. Зареєстрована ГО саме там, де зареєстровані й інші пов’язані із Вадимом Кудіяровим організації – і ФК «Нива-В», президентом якої є Дмитро Рогозюк, і ГО «ФУТБОЛЬНА АСОЦІАЦІЯ СТУДЕНТІВ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ» (ЄДРПОУ 42394416), засновниками якої є Вадим Кудіяров, Микола Надибський та Дмитро Рогозюк. Власне, остання ГО – також серед підписантів Меморандуму із Юлією Тимошенко.

Ще одна ГО – БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "ЗДОРОВА НАЦІЯ"  (ЄДРПОУ 37028592). Не дивує те, що й її засновниками є Вадим Кудіяров, а також очільник облорганізації партії «Народний контроль» Володимир Воловодюк. До речі, за адресою виробничих потужностей підприємства Воловодюка (вул.. Ватутіна, 19) зареєстровано як мінімум сім ГО, пов’язаних із Вадимом Кудіяровим.

Вони теж є підписантами. Мова зокрема йде про ГО «ВІННИЦЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ФРІ-ФАЙТУ» (ЄДРПОУ 39055434), ГО "ФЕДЕРАЦІЯ ВУЛИЧНОГО БАСКЕТБОЛУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ" (ЄДРПОУ 39948444), ГО "МОЛОДІЖНИЙ ЦЕНТР ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНІЦІАТИВ" (ЄДРПОУ 39181225) і ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "СТРІТ ВОРКАУТ ВІННИЦЯ" (ЄДРПОУ 39790377), де співзасновником є Вадим Кудіяров. І ще цікавого. Від ГО «МЦЄІ» підписався Олег Тарлецький, який профінансував «Батьківщину» на 49 тисяч гривень.

Інші підписанти, які не мають стосунку до ГО Вадима Кудіярова - Костянтин Ільницький, активіст «Батьківщини молодої», а також інша «молодь»: 38-річний заступник міського голови Немирова Микола Торохтій та 38-річна депутатка Вінницької міськради Людмила Ваколюк.

Загалом, 9 з 16 організацій, що підписались, мають одного співзасновника або безпосередньо пов’язані з ним. Така картинка, коли одразу 16 організацій підписують Меморандум, звичайно, приємна для Юлії Тимошенко, але чи знає лідерка партії, що левова частка цих ГО – one man project? Фактично, без Вадима Кудіярова вінницький захід не мав би сенсу. Він, а не очільники обласної організації, наповнив змістом візит кандидатки до обласного центру. Вечеря і сніданок не рахуються.

Олег Верлан

8 березня, 2019